Enormt intresse för humledodling i USA

Antalet humleodlingar blir snabbt fler i USA. Foto: Ronny Karlsson.

2007 odlades det humle kommersiellt i tre amerikanska delstater. Nu sker det i 29 delstater och antalet odlare ökar lika snabbt som antalet bryggerier.

Ölexplosionen i USA har ingen av er missat och i dag finns det över 7000 bryggerier i landet. Men även tillväxten när det gäller humleodlare går snabbt.

År 2007 var det bara i delstaterna Oregon, Washington och Idaho som det odlades humle. I dag sker kommersiell odling av humle i hela 29 olika delstater.

– Det är fantastiskt att se hur humleodlingarna har kommit tillbaka i stater som tidigare hade övergett den odlingen, säger Neil Redi, professor på University of Toledo.

Han ser hur craft beer-bryggerierna vill särskilja sig från de stora bryggerierna och därmed jagar annan humle. Det har gjort att många valt att satsa på humleodling.

Antalet humleodlingar har gått från 68 till 817 och odlingen sker i dag på nästan 60 000 hektar, vilket är dubbelt så mycket som 2007.

Precis som på ölsidan är det alltså lite mindre satsningar som kommit fram och där är det viktigt att särskilja sig för att få sin humle såld. Dessutom är det populärt bland bryggerierna att brygga sin öl på lokala råvaror, och det har gjort att delstater med många nya bryggerier också har fått en hel del nya humleodlare.