Enkät: Malmö vill ge medalj till många

Beernews har frågat ett antal svenska bryggerier om både året som gått och året som kommer. Här ser du svaren från Thomas Fransson på Malmö Brewing.

1. Vad var det bästa med 2016 för ditt bryggeri?

– Alla våra collabs har varit fantastiskt roliga, likaså alla de resor och festivaler vi varit med på. Hunahpu’s Day, Shelton Brothers The Festival och sist men inte minst Brewskival. Arbetet i bryggeriet är relativt ensamt. Att få komma ut och träffa nya och gamla vänner i industrin någon gång om året ser till att vi inte känner oss som en höna i ett värprede.

 

2. Vad är det viktigaste för ditt bryggeri under 2017?

– Tålamod. Vår brettkällare kommer att komma online under 2017 vilket innebär att vi i princip kommer att driva två separata bryggerier under samma tak. Det innebär många nya arbetsmoment, rutiner och högre belastning. Att mitt i allt nytt ha tålamod och och se till att lägga ett fundament värt att bygga på är det viktigaste.

 

3. Hur mycket öl producerar ni under 2016 och vad tror du att ni producerar under 2017?

– Ca 55 000 Liter. Förhoppningsvis kommer vi ligga på 60 000 till 70 000 beroende på hur vår brettölsexpansion sköter sig.

 

4. Vilken är den viktigaste frågan för svenska bryggerier under 2017?

– Det finns så många frågor. Kvalitet och smak är nog en av de största. Sverige har ögonen på sig nu mer än någonsin. Vi ser en hel del ölturister här i Skåne. (Tack Mikkeller) De är väldigt bekanta med ett par av Sveriges craft bryggerier och förväntar sig samma kvalitet från övriga.

 

5. Vilket var Sveriges bästa bryggeri under 2016?

– Många svenska bryggerier har gjort ett fantastiskt arbete med att ständigt leverera kvalitetsöl till systembolaget och krogar och därmed ökat andelen såld craft vs. non craft. Ett par bryggerier har slagit sig fram utomlands och skapat en marknad för svensk craft i andra länder. Båda gagnar hela industrin.

 

6. Vilken var Sveriges bästa öl under 2016?

– Medaljer bör nog delas ut till alla som bidrar till att öka andelen såld craft i Sverige med stabila öl men även till dem som kämpar utomlands och sätter Sverige på ölkartan. De öl som varit med där är enligt mig de bästa svenska ölen.