Enkät: Dugges vill bli klara med bygget

Dugges har varit en byggarbetsplats under stora delar av 2017. Nästa år när allt är klart ska produktion öka en hel del. Det och mer framgår i vår enkät.

Det är Tomas Halberstad som svarat på frågorna. När bygget är klart och alla nya tankar på plats ska man kunna brygga 1,6 miljoner liter per år. Här är alla svaren.

1. Vad var det bästa som hände för ert bryggeri/företag under 2017? 2. Vad blir era största satsningar eller förändringar i verksamheten under 2018?

– Den är svår. Hela året har ändå känts rätt bra. Att som endast ett av två Svenska bryggerier hamna på RateBeer Top100, att bli nominerade till Årets Ölutvecklare i Sverige 2017 eller att få möjligheten att resa Europa runt med våra öl är ju alla grymma grejer. Men, skall man ändå välja något enskilt som var det bästa så är det nog att vi äntligen har vårt nya hus! Vi har ju under hela 2017 renoverat, expanderat och byggt nytt, och ett tag kändes det som om det aldrig skulle bli klart, men nu ser vi ljuset i tunneln. Under 2018 kommer allt detta (förhoppningsvis) vara klart. Då kommer vi att ha genomgått en helt otrolig förvandling. Att inte verka i en byggarbetsplats kommer väl att bli den största förändringen. Vad gäller satsningar så har vi några riktigt roliga och spännande saker på gång. Mer information om dessa kommer när de är redo att sjösättas.

3. Hur mycket öl producerade ni 2017 och hur mycket räknar ni med att producera under 2018?

– Vi producerade cirka 800 000 liter under 2017. Någon gång under första kvartalet av 2018 så kommer vår utbyggnad att vara klar. Då har vi en teoretisk kapacitet på 1 600 000l/år. Exakt hur mycket det blir under 2018 är svårt att sia om. Men, det är bara att producera på då vi i dagsläget inte kan tillgodose den efterfrågan som finns.

4. Vilken fråga tror du blir viktigast för svenska bryggerier under 2018?

– Förra året så var det frågan om kvalitet och den är fortfarande väldigt viktig. Men, vi tänker att export kommer att bli en viktig fråga för många. Det släpps otroligt mycket öl i Sverige, speciellt runt högtiderna, och Systembolagets sortiment för Lokalt och Småskaligt växer hela tiden. Att titta bortom Sveriges gränser kommer att bli viktigt för många för att kunna få den ekonomiska trygghet som krävs för att jobba vidare skapa grymma öl.

5. Vilket var Sveriges bästa bryggeri 2017?

– Vi hoppas att det var vi. Vi tycker att det var alla.