Enkät: Dugges hoppas på lyckad expansion

Beernews har frågat ett antal svenska bryggerier om både året som gått och året som kommer. Här kan du se svaren från Tomas Halberstad på Dugges.

1. Vad var det bästa med 2016 för ditt bryggeri?

Det bästa med 2016 för Dugges Bryggeri vad den ökade efterfrågan på våra öl. Både nationellt och internationellt.
Vi är otroligt glada och stolta över att vår öl under året fått en sådan spridning som den fått och blivit så omtyckta som de blivit.
Att vi kunnat fortsätta med vårt interna arbete om att göra Dugges Bryggeri till en arbetsplats de anställda verkligen trivs på är också grymt.
2. Vad är det viktigaste för ditt bryggeri under 2017?

Det viktigaste, utan tvekan, är att vår expansion går som planerat med allt vad det innebär. Att vi lyckas att bibehålla produktion samtidigt som vi bygger ut.

3. Hur mycket öl producerar ni under 2016 och vad tror du att ni producerar under 2017?

Under 2016 kommer vi att producera ca. 800 000l öl. Då vi expanderar till dubbla kapaciteten 2017 så är det 1 600 000 liter öl (eller lite där under), som är en teoretisk möjlig mängd.

Vi kommer dock att skynda långsamt och siktar på ca 1 000 000 liter öl nästa år. Allt annat är bonus.

4. Vilken är den viktigaste frågan för svenska bryggerier under 2017?

Kvalitet. Man kan lätt tänka att alkoholskatter, gårdsförsäljning och att Sveriges kommuner börjar strömlinjeforma sina tillståndskrav för olika typer av utskänkning för att inte snedvrida konkurrens skulle vara viktiga frågor. De kan vara viktiga frågor. För vissa bryggerier. Kvaliteten på produkten är dock den absolut enskilt viktigaste frågan. Med den ökande mängd bryggerier som nu finns i Sverige och då lokalproducerat blivit ett säljargument så är det av yttersta vikt att det som flaskas och sätts på fat håller bästa kvalitet. Detta för att inte branschen skall lägga krokben för sig själv.
5. Vilket var Sveriges bästa bryggeri under 2016? 6. Vilken var Sveriges bästa öl under 2016?
Under 2016 har många Svenska bryggerier verkligen utvecklats och generellt så känns det som om svensk öl har otroligt mycket att erbjuda världen.
Det är i alla fall vår erfarenhet när vi åker utanför landets gränser och träffar människor som provar vår, och annan, svensk öl.
Sen vad som är bäst eller sämst… vi vill ju gärna att vi är bäst och att vi producerade den bästa ölen. Det tänker jag att alla bryggerier med självaktning vill. Och, vad gäller egen öl så måste vi säga att Anagram Barrel Aged Blueberry Cheesecake Imperial Stout som vi gjort tillsammans med Omnipollo var väldigt lyckad.