Dugges gör storsatsning på fatlagrade öl

Bildspel

Bild 1 av 3

Tomas Halberstad bland några av de cirka 100 fat som finns på bryggeriet. Inom kort ska det bli betydligt fler.

 

Är det fatlagring som är framtiden för Dugges? Nu ska man i alla fall satsa rejält på den typen av öl i projektet Future.

Det har gjorts en del fatlagrade öl tidigare hos Dugges. Men nu är det på en annan nivå som man gör satsningen med Future.

– Vi har inte gjort det så här systematiserat tidigare och räknar med att ta fram mellan 4500 och 6000 liter fatlagrad öl per månad, säger kommunikatören Tomas Halberstad.

Namnet kommer förstås av att det här är öl som ska sparas till framtiden. I dagsläget finns cirka 100 olika fat på bryggeriet, men det ska bli fler på sikt. Planen är att mellan 300 och 400 fat ska finnas fyllda med öl samtidigt.

– Varje gång som vi har fatlagrat öl så tycker vi att det har blivit bra. I bland har vi undrat varför vi inte gör det mer, men nu blir det en ordentlig satsning, säger Halberstad.

Premiär för Dugges Future blir det under GBG Beer Week. 10 april kommer det att finnas åtta olika fatlagrade öl på nyöppnade Station Linné.

– Då blir det tre nya fatlagrade öl, bland annat Boom Barrel som är ett barley wine och det har legat på samma fat som vi tidigare hade ölet We Are Beer – Bristol, säger Halberstad.

Hela resan med fatlagrade öl började med ölet Idjit. Därefter kom det en serie med fyra öl som legat på olika romfat. En del annat har det också blivit genom åren, men nu ska fatlagringen tas till en annan nivå både vad gäller kvantitet och kvalitet.

– Vi lär oss massor av det här och om hur det fungerar med olika fat. Vi kommer att göra experiment där vi bara provar med några enstaka fat men också större satsningar där samma öl hamnar på betydligt fler fat.

I takt med att fatlagringsprogrammet växer ska det också göras fatlagringar av olika ölstilar.

– Vi kommer att göra fler barley wine och även surt. Det blir inte bara imperial stout som hamnar på fat, säger Halberstad.