Bryggerierna du inte ska missa i helgen

Uppdraget var enkelt. Men att klara av det var svårt. Vi bestämde oss för att välja ut tre bryggerier som inte ska missas på Brewskival i helgen. Här är resultatet.

Vi kan väl säga direkt att det inte var speciellt enkelt. Med över 70 bryggerier på plats är det omöjligt att välja tre och inte känna att man missat en hel del fantastiska bryggerier. Kanske är det därför det faktiskt finns med fyra bryggerier på alla våra listor.
Så här blev resultatet i alla fall:

Jacob Hansson, ölrecensent på Beernews
Black Project (Denver, Colorado):
Ett bryggeri som jag ännu inte testat men som jag är väldigt nyfiken på är Black Project. Jag har hört mycket gott om deras vild- och spontanjästa öl, som är den stil de specialiserat sig på. De gör även spännande lambik-inspirerade varianter och lär helt klart vara värda att kolla in!

Transient (Bridgman, Michigan):

Bryggeriet började som kontraktsbryggeri men har numera slagit sig ner i Bridgman, Michigan. Valet av plats kom sig av att de, liksom Black Project, gör många sura/vilda fruktiga öl och därför ville vara där tillgången på frukt och bär är god. Det är dock inte bara bra suröl som lockar, utan även deras mycket välbryggda pilsner, IPA och imperial stout.

Florida (Angry Chair/J.Wakefield):
Det dyker upp ett gäng bra bryggerier från Florida som det är svårt att välja mellan då alla gör grymt bra öl. Mitt val faller dock på Angry Chair och J.Wakefield som båda brukar ta med publikfriande festivalvänliga öl i form av uppfriskande och fruktiga berliners och tunga imperial stouts. Är ni ute efter något bra i dessa stilar så bör ni kolla in vad dessa två bryggerier tar med.

André Milsem, säljare på Beernews
Stigbergets och O/O:

Med GBG Beer Week IPA startade Stigbergets en liten revolution i Sverige. Plötsligt började man prata om batch och hur färsk ölen var. Svensk IPA klättrade högt på internationella topplistor och över natten blev all importerad IPA från USA “humletrött”.

Både O/O och Stigbergets har gjort mycket magiskt i humleväg efter GBG Beer Week, och har du fortfarande inte smakat öl som West Coast, Amazing Haze, Narangi, Muscles eller Uno så är det dags att testa deras humlejuice.

Trillium:

Första gången jag fick upp ögonen för New England IPA var när jag testade en purfärsk variant från Trillium. Trilliums utbud är varierat och det släpps hela tiden nya varianter. 

Utöver humligt så gör de syrliga öl i världsklass och de blandar även in vindruvor som resulterar i magiska brygder. Ett givet ställe att hänga, speciellt om solen skiner.

Lervig:

Som norrman får man slå ett slag för detta bryggeri som jag har hört har fått till New England-stilen riktigt bra. Jag håller därför tummarna för att några av deras färska humledrycker finns på plats. Annars klagar jag inte om de även har med sig deras fatlagrade barleywine, en av de bästa inom stilen enligt min smak.

Lervig gör även stabila stouts och är ett givet stopp under festivalen.

Ronny Karlsson, redaktör på Beernews
Cycle Brewing:
Cycle är verkligen ett favoritbryggeri för mig och inte minst då deras imperial stouts. Tungt, starkt och alldeles underbart brukar det vara. Men de gör faktiskt riktigt god öl även när det gäller andra stilar, även om det är lätt att glömma bort.

Dugges/Omnipollo:
Som ni redan sett har mina kollegor fuskat och tagit med fyra bryggerier. Så jag gör samma sak. Svensk öl hävdar sig riktigt bra även i internationell konkurrens, och de här två tillhör definitivt toppen i Sverige. Inte minst till festivaler då såväl Dugges som Omnipollo kommer att ha med sig riktigt kul saker. Till exempel deras samarbete med fatlagrad Anagram som är en imperial stout av allra högsta klass.

Other Half:
Brooklynbryggeriet gör humlig öl i världsklass och jag vet att de kommer att se till att ölen på Brewskival är så färsk det bara går. Det lovar gott och här kommer jag att tillbringa en hel del tid. Det kan nog bli här jag börjar mina dagar på festivalen.

 

Den här listan hade kunnat göras mycket längre, så se till att ha ordentligt med tid på dig om du ska på Brewskival. Och glöm inte att äta och dricka mycket vatten!

 

Här kan du se en lista på ölen som bryggerierna tar med sig.