De riktar hård kritik mot nedstängningar

Karin Johansson och Jonas Siljhammar kräver ersättning för de företag som tappat kunder i pandemitider. Foto: Pressbilder/Montage

Restriktionerna är politiska utspel som inte grundar sig på fakta. Den hårda kritiken mot regeringen kommer från Visita och Svensk Handel.

Det är Jonas Siljhammar, VD för Visita, och Karin Johansson, VD för Svensk Handel, som i en debattartikel på sajten Market riktar hård kritik mot regeringens hantering av butiker och restauranger i pandemitider.

Man menar att det är dags att lyssna på de fakta som finns.

”Vissa pandemirestriktioner förefaller snarare vara politiska redskap för att påvisa handlingskraft, i stället för att vara logiska, lätta att förstå och ha en tydlig koppling till minskad smittspridning. Vetenskapen måste få trumfa politiken – inte tvärtom. 

Vi ska fortsätta att ta ansvar för att minska smittspridningen precis som vi har gjort genom hela pandemin. Men den partiella nedstängning som nu pågår leder till att företag går under och fler människor – inte minst unga – förlorar jobbet.  För att undvika detta behöver de utlovade stöden betalas ut och företagen få fullgod ersättning för den ekonomiska skada som den partiella nedstängningen ger”, skriver man bland annat i debattartikeln.

Man kräver snabbare ersättningar och även ett stöd till de butiker och restauranger som inte har stängt, men som påverkas av pandemin.

”Hotell, restauranger och butiker förväntas ha öppet men ska helst inte ha några kunder eller besökare. I praktiken har de drabbats av en partiell nedstängning utan att få någon riktad kompensation. Det har skapats en ohållbar situation där i grunden sunda verksamheter svälts ut och går i konkurs.

Läget förvärras ytterligare av att de redan utlovade stöden dröjer och att reglerna och tolkningarna är oklara. Detta måste snarast förändras genom att redan beslutade och utlovade stöd betalas ut och genom att det införs ett nedstängningsstöd som fullt ut kompenserar även alla de företag som är delvis nedstängda”, skriver duon.