De kämpar mot Spendrups på Gotland

Bygget av Gotland Bryggeris nya produktionsanläggning uppskattas inte av grannarna. Foto: Pressbild

Bygget av Gotlands Bryggeri nya produktionsanläggning i Visby drar ut på tiden. Två bygglov finns, men båda har överklagats av en granne till tomten.

Jan-Erick och Fredrick Magnusson driver Janstis Svets & Mek och de oroar sig över följderna av bygget av Spendrupsägda Gotlands Bryggeris nya produktionsanläggning. De äger tomträtten som kommer att gränsa till bryggeriet och tror att deras egna planer på utveckling av tomten går om intet om bryggeriet byggs. De tycker att anläggningen kommer att hamna alldeles för nära och hänvisar till att länsstyrelsen gav dem rätt på den punkten när det första bygglovet överklagades.

– Vi är ganska trångbodda och behöver varje kvadratmeter vi har rätt till. Nu är läget med bryggeriet så osäkert att vi inte vågar investera och tänka framåt, säger Fredrick till tidningen Hela Gotland.

Jan-Erick och Fredrick Magnusson lyfter även fram vatten- och trafiksituation.

– Det är trångt som det är häromkring. Om man ska ha in lastbilar och bussar med turister här, jag fattar inte hur det ska gå till, fortsätter Jan-Erick.

Ansvarig politiker är miljö- och byggnämndens ordförande Eva Ahlin (C), som inte håller med Jan-Erick och Fredrick Magnusson.

– Båda dessa aspekter, och många andra, utreds alltid inom ramen för en bygglovsprövning. Om remissinstanserna säger att det här inte kommer att utgöra ett problem, då måste vi politiker lita på det. Sedan kan man förstås resonera kring de här frågorna och ha synpunkter, säger hon till Hela Gotland.