Dryckesproducenter svarar på IOGT-attack

Niklas Jakobsson på Stockholm Brewing är en av undertecknarna av svaret till IOGT-NTO. Foto: Peter Lindh

”Gårdförsäljning är en bluff av Sveriges största alkoholföretag” – det säger IOGT-NTO i debattartikel i DN. Nu har en samling svenska dryckesproducenter svarat.

Fredrik Borelius, ordförande Sveriges producenter av alkoholdrycker, ger tillsammans med ett tiotal mindre dryckesproducenter svar i en replik i DN. Två som skrivit under är Ulrik Jönsson på Åhus Bryggeri och Niklas Jakobsson på Stockholm Brewing.

Sverige är större än några stora producenter anser man. I sin debattartikel hävdade IOGT-NTO att globala spritjättar som vodkatillverkaren The Absolut Company är en av gårdsförsäljningens starkaste förespråkare och att företaget investerat stort i lobbning för frågan. Dryckesproducenterna håller inte med:

”Att som IOGT-NTO reducera frågan om gårdsförsäljning till att den enbart skulle gynna stora aktörer är felaktigt. Aldrig någonsin har det svenska intresset för drycker varit så stort som nu. Branschen har fullkomligen exploderat de senaste åren och är i dag den snabbast växande näringen inom livsmedelsbranschen. Enligt SCB finns det över 870 företag som tillverkar olika typer av alkoholhaltiga drycker. Allt från öl och cider till vin och sprit. Branschen domineras av små företag med endast ett fåtal anställda.”, skriver dryckesproducenterna som svar.

Man pekar bland annat på att gårdsförsäljningen skulle locka såväl svenska som utländska turister till respektive produktionsställe.

”Under årets ”svemester” har vi dryckesproducenter sett en enorm ökning av intresserade turister till våra produktionsanläggningar runt om i landet. Det är oerhört glädjande och vi är stolta över det vi producerar. Vi visar gärna upp våra produkter och anordnar provsmakningar. Att kunna sälja exklusiva drycker vid bryggeriet, destilleriet eller vingården är även en viktig pusselbit för att locka fler turister och stimulera entreprenörskapet.”

”Vår övertygelse är i linje med vad tidigare utredningar presenterat, att det går att kombinera det statliga monopolet med en reglerad gårdsförsäljning. När utredningen är klar och har presenterat sitt förslag, hoppas vi att Sverige inte längre behöver vara det enda landet inom EU som inte tillåter någon form av gårdsförsäljning. Allt annat vore otänkbart.”