Daniel tar gärna en öl från Göteborg

SOMMARFRÅGOR 2020

Daniel Eriksson svarar på sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Daniel Eriksson på Halmstad Brygghus svarar på våra sommarfrågor och berättar bland annat om sitt svenska favoritbryggeri.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Det som först skedde var att samtliga inplanerade ölprovningar blev avbokade inom en vecka där i mars. Vi har nu äntligen startat upp våra provningar på bryggeriet igen efter ett längre uppehåll. Försäljningsmässigt har vi märkt en uppgång på systembolaget men samtidigt har vi ett stort avbräck på pubar, hotell och restauranger. Det som är kämpigt just nu är att många av våra större kunder som normalt köper lokalproducerad öl, men som ingår i nationella kedjor, har tecknat centrala avtal med de stora bryggerierna som omöjliggör för dessa kunder att i nuläget köper lokal öl. För att klara av situationen så har vi blivit tvungna att permittera personal, och vi har även utnyttjat möjligheten att få uppskov på våra banklån. Men nu sedan juni har det börjat rulla på så sakteliga igen.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Det hoppas jag och tror blir sista helgen i juli/första helgen i augusti. Brygghuset ska köra TTO i Karlskrona fredag-lördag. Så alla är välkomna dit och ta en bärs säga hej! Jag hoppas vi ses där.

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Bland mina egna så vill jag lyfta fram Vallgatan Pale Ale, som är min egna husöl och som det därför slinker ner några stycken då och då. Av mina kollegor så dricker jag alltid, med stort nöje och förtjusning, Dugges bärs som både är friska, fräscha och balanserade. Dessutom är etiketterna göörsnygga och flaskan lätt att hålla i!

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Nej, jag både hoppas och tror att det inte kommer att införas. Jag är rädd att det kommer innebära slutet på TSLS på systembolaget som vi känner det. Kommer gårdsförsäljningen bli verklighet så tror jag att det kommer innebära att de flesta mikrobryggerierna kommer få det tufft att överleva. Hela verksamheten kommer att bli omgärdat med så mycket restriktioner och regler att det kommer kosta mer än vad det kommer smaka. Däremot är jag är ivrig förespråkare för differentierad alkoholskatt som skulle, till skillnad från gårdsförsäljningen, bli ett rejält uppsving för de mindre bryggerierna.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Ted Borg, egyptolog på Varanteatern, min gamla vapendragare Daniel Eråker, kafferostare i Slöinge som jag ser allt för sällan och Tim Simenon, en producent och DJ och tillika husgud från det ljuva 80-talet. Det hade nog blivit en sjyst skiva.