Claes tror på fler små bryggerier i Sverige

Sommar 2017

Claes Ljunggren på Vega Bryggeri tror att mikrobryggerierna blir fler och tar allt större marknadsandelar. Det berättar han i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Varför var det så?

– Tror faktiskt inte att det var en enskild öl som startade mitt ölintresse utan vad jag minns är att jag någonstans 2007/2008 började dricka Dugges och Ocean som gjorde öl med en helt annan utgångspunkt än storbryggerierna. Utöver att jag tyckte att de bryggde riktigt bra öl, gillade jag verkligen idéen med den lokala förankringen, den småskaliga produktionen och kärleken till hantverket. Låter ju hipster…men för mig är det äkta vara.

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?

– Jag tar gärna med några av Mikkellers ”Drink’in The sun”, sjysst alkoholfri öl som funkar när man ska köra hem.

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?

– Vår ”Shoreline APA” är en favorit. Gillar verkligen kombon citra/amarillo tillsammans med den rena maltkompositionen. Krisp, enkel, smakrik & lättdrucken. Behöver inte vara mer komplicerat än så.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?
– Svårt. Har inte sonderat terrängen så mycket då jag har haft fokus på att bygga vårt nya bryggeri.
Något jag vill lyfta fram är annars det engagemang och den tid som ”Göteborgs bryggargille” har lagt ner för oss medlemmar under året.

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
– Ser framför mig att många etablerade mikrobryggerier kommer växa markant de närmaste tre åren. Tror också att tillväxten av mikrobryggerier kommer fortsätta och att vi tillsammans tar en större del av den totala marknaden.
Kan också tänka mig att en del mindre bryggerier tyvärr faller ifrån när lönsamheten uteblir och entusiasmen dalar.

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?

– Loui, dockmästare på Gotenius varv och en god vän till oss på Vega skulle jag gärna bjuda på några Azalea Lager i sommar. Han är en jävel på att berätta historier och har jobbat på varven i Göteborg sen början av 70-talet så det finns nog en hel del intressanta anekdoter som tål att återberättas.