Torvald gör 22:a besöket på GBBF

Brittisk öl är den stora favoriten för Torvald Haglund. Nu är det dags att besöka Great British Beer Festival för 22:a gången.

GBBF firar sitt 40-årsjubileum i år och har genom åren utvecklats en hel del. En som sett mycket av den utvecklingen är Torvald Haglund. Han gjorde sitt första besök på festivalen redan 1992 och på tisdag 8 augusti är det dags att vara på plats igen.

– Det har hänt mycket och har blivit mer av allt, säger han.

Den största skillnaden jämfört med de första besöken är öppettiderna.

– Det var uppdelat de första gångerna. Pubarna fick inte ha öppet på eftermiddagarna och det gällde även för festivalen. Vi fick gå ut en stund och sedan gå in igen lite senare, minns han.

Hans ölintresse växte fram redan på 1960-talet, men det var av en slump som han upptäckte festivalen i London.

– Jag var ordförande i skolstyrelsen i Partille i början av 1990-talet och det kom en bryggartidning till jobbet. Där hittade jag en annons om festivalen, säger han.

Torvald Haglund har samlat på sig en hel del glas och program genom åren.

I år är det alltså 25 år sedan som Haglund genomförde sin första festival. Lokalen nu som då är Kensington Olympia.

– Det var mycket folk även på den tiden, men det var varmt därinne om solen sken, och jag minns att det regnade in i bland. Det har blivit bättre för de har renoverat lokalen, säger Haglund.

De många besöken har också gett honom ett hel del nya vänner. Ett brittiskt gäng som han sprang på för tolv år sedan har han träffat varje år sedan dess och genom åren har han också haft med sig olika personer på resorna dit.

– Jag har åkt med mina söner och med min fru och även med en arbetskamrat. De senaste åren har Thomas Mattsson (ordförande i Amylase) varit med och han ska med i år igen, säger Haglund.

Givetvis är det en passion för den öl som bryggs på de brittiska öarna som driver honom. Även om allt inte är gott.

– Jag är ganska förtjust i brittisk öl även om allt inte är värt att dricka. Fast det vet man ju först efteråt, säger han med ett leende.

Framför allt är det porter, mild och stout som han helst dricker, även om det blir lite andra ölstilar på sommaren.

– Jag brukar göra så att jag dricker en ölstil varje dag på festivalen.. I regel är jag på festivalen fyra dagar varje år.

73-åringen ser inget slut på sina resor till Great British Beer Festival. Målet är att resa många gånger till.

– Jag åker så länge jag orkar, avslutar han.