Anders tror att craftbeer växer mer

Sommar 2017

Anders Hansson på Malmö Brewing tror att svenska hantverksbryggerier kommer att ta mer plats i framtiden. Det och mer berättar han i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Varför var det så?
– Måste ha varit min första hemmabryggd tillsammans med min storebror när jag var 12-13 år. 1984.
2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
– En APA från ett svenskt bryggeri. Direkt från tapp i en growler.
3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
– Några av våra öl med cacao och choklad. Min familj startade Malmö Chokladfabrik. Vi är ju ensamma i Sverige med att göra vår egna choklad från cacaoböna, så att tillföra egenproducerad cacao till vår öl utan att använda extrakt tycker jag blir vårt val.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?

– Mycket svår fråga. Här måste man verkligen ställa sig lite olika frågor när man svarar på det. Antingen väljer man ett bryggeri som undviker de ölstilar som ger lägre raiting på ratebeer och gör enbart väldigt ”smala, nischade och hippa” öl. Eller väljer man ett bryggeri som lyckas hålla samma kvalitet på sin öl år efter år. Eller så väljer men ett bryggeri som värnar om det svenska arvet, eller så väljer man ett bryggeri som har en bred portfölj osv,osv… Så mitt svar är ? En sak är säker det finns många kandidater till Sveriges bästa bryggeri.
5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
Oj, Craftbeer kommer att ta mer och mer marknadsandelar. Sa en gång i tiden att vi kommer bli 100 bryggerier i Sverige, men oj vad fel jag hade. Jag hade hoppas på fler Taprooms och restaurangbryggerier men tyvärr gör ju inte Sveriges politiker det lätt för oss just nu. Alla dessa höjda skatter och monopolet gör det väldigt svårt. Jag tror inte Sverige kommer hamna i en bryggerisvacka med konkurser och så vidare.
6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
Jag skulle vilja ta en öl med mina bryggare Thomas Fransson och Erik Waller. Dom gör ett grymt jobb och det var länge sedan nu att vi satt ner och bara njöt.