Bergheden vill gynna gårdsförsäljning av öl

Gårdsförsäljning av öl och vin borde gynnas och inte motarbetas. Det säger Sten Bergheden, moderaternas talesperson för landsbygdsfrågor.

Den senaste tiden har Beernews skrivit ett antal artiklar om alkoholpolitiska frågor. Moderaterna är kanske det parti som varit mest aktivt i debatten. Ett antal debattartiklar har dykt upp i dagspressen och samtliga har handlat om vikten av att tillåta åtminstone en provperiod av gårdsförsäljning av öl och vin.

– De produkter som skulle säljas på gårdar blir premiumprodukter och har ett helt annat värde än bara berusning. Det är något som borde gynnas och inte motarbetas, säger Sten Bergheden.

Han säger att en testperiod för gårdsförsäljning skulle ge alla de svar man vill ha.

– Jag kan inte se att folkhälsan skulle påverkas av detta. Alla andra länder har redan detta.

Bergheden ser stora värden för den svenska landsbygden om man kan på detta sätt kan locka fler turister till områden utanför storstäderna. Han är tydlig med att gårdsförsäljningen inte är en avgörande fråga för landsbygden, men att det skulle betyda mycket för många bryggerier.

– Vi vill få folk att jobba på landsbygden och vi vill locka turister dit. Då ska inte politiker sätta stopp när det dyker upp sådana möjligheter. Det är landsbygden som får ta smällen här.

Bergheden är övertygad om att EU skulle tillåta ett prova av gårdsförsäljning om bara den politiska viljan fanns hos nuvarande regering.

Han tycker att det blir väldigt skevt när bryggerier inte får sälja sina produkter, samtidigt som billig alkohol flödar in i landet via gränshandel.

– Vi tappar en massa skatteintäkter på den gränshandel som pågår. Många långtradare har blivit illegala spritbutiker som drar till sig folk runt om i landet. Då har vi heller ingen ålderskontroll, säger han.

Han ser det som viktigt att betrakta frågor som gårdsförsäljning av öl och vin som viktiga för att hela landet ska leva.

– Bryggeribranschen är många gånger tuff ekonomisk. Kan vi locka fler turister till våra bryggerier så skulle det underlätta för många bryggare. Det skulle skapa jobb och det skulle ge upplevelser. Om den svenska landsbygden ska överleva måste vi tillvarata alla de möjligheter som finns, säger Bergheden.

Tanken var att vi också här skulle ha med en kommentar från ansvarig minister Annika Strandhäll (s) eller någon från hennes departement. Efter telefon- och mailkontakt med departementet, där vi erbjöd oss att ställa frågor antingen på telefon eller via mail meddelas dock att ”ansvarig minister Annika Strandhäll har tyvärr ej möjlighet, tackar nej.”