Nya ägare ska föra Vega Bryggeri framåt

Nate Brinker har kommit in som vd och Karl von Spreti är numera majoritetsägare. Det händer en del på Vega. Foto: Peter Lindh

Två nya delägare och friskt kapital ska föra Vega vidare när Claes Ljunggren nu har lämnat skutan.

Vid jul gjorde Vega en nyemission och i samband med den lämnade grundaren Claes Ljunggren verksamheten och sålde större delen av sina aktier. Samtidigt kom två nya delägare in med nytt kapital.

De nya delägarna heter Erik Andersson och Stefan Andreasson. Två personer som inte bara tillför pengar utan även kunskap, enligt Vegas majoritetsägare Karl von Spreti och vd Nate Brinker.

– Båda är duktiga på styrelsearbete, hur man får företag att växa, har stora kontaktnät och är bra på IT-lösningar, säger Karl.

– Samtidigt är båda humanister, som bryr sig om personalen. De har samma värderingar som jag och Nate. Så det känns tryggt, roligt och spännande.

Även om Karl är majoritetsägare så är det inte han som ska stå och peka med hela handen. Nate är vd och hans arbete styrs av mål satta av styrelsen.

– Jag är inte den som ska bestämma. Det ska vara en process där en majoritet av styrelsen bestämmer, säger Karl.

– Det är viktigt att ha ögon utifrån och en trygghet att ha någon som ser saker ut en annan synvinkel, lägger Nate till.

Tidigare var Karl och Claes Ljunggren lika stora delägare vilket kunde göra det svårare att ta ut riktningen.

– Ibland har man olika idéer, men måste komma överens. Hade vi jobbat med vd och styrelse som vi ska göra nu så hade fungerat jättebra, säger Karl, som precis som Claes poängterar att det inte finns några hard feelings mellan dem.

Även Nate Brinker är delägare, om än med en mindre post. Ett krav från honom när han anställdes.

– Det är fantastiskt med en vd med ägande. Det gör det lilla extra, säger han.

På Vega händer mycket just nu, bland annat på grund av tillskottet av ägare och pengar. Vi återkommer med fler artiklar inom kort.