Christian hoppas på ledigt i sommar

SOMMARFRÅGOR 2020

Christian Figved på AKiA Brygghus svarar på sommarfrågor, och vill bland annat äta middag med en nykorad mästare.

 

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Vi är ju i en fas när vi expanderat ifrån vårt lilla gamla bryggverk till vårt nya större och vi har vi faktiskt fortsatt att öka våra försäljningsvolymer trots Covid 19. Restaurangbranschen avstannade helt pga bestämmelser som inte de kunde råda över. Så vi slutade med att paketera våra öl på fat. Samtidigt gav vi alla restauranger och krogar under april och maj månad 20 procent rabatt och 90 dagar på sig att betala fakturorna. Vi ville självklart hjälpa dem på vårt sätt sedan är vi ju även beroende av varandra. Vi sitter i samma båt som tar in vatten och vi öser ur tillsammans för att inte sjunka.  Räddningen ekonomiskt för oss är trots allt att vi har ett gäng öl på Systembolaget, under Covid 19 har vi dessutom lanserat ytterligare några öl.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Jag hoppas att jag själv får mer tid med min familj och mina barn. Vi anställde Viktor som bryggare i slutet av december, förutom att Viktor är en noggrann och mycket kompetent bryggare så är han en socialt skön lirare. Han får jobba lite i sommar (hoppas att han tycker detta är ok) jag behöver och får då möjlighet att vara lite ledig denna sommar! Sedan får vi fler jästankar i sommar vilket ju också känns underbart! 

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Har tyvärr druckit alldeles för lite svensk öl förutom bryggeriets egna brygder. Detta beror bara på att jag själv fick diagnosen diabetiker typ 2 tidigt i år. Men jag är annars otroligt nöjd med vår egna Pilsner Lygnern. Men jag gillar också ”Drakbergets Dubbel” från Nynäshamns Ångbryggeri. Denna är sjukt god och med mycket bra balans! Maltig och mjukt rund men med fint inslag av belgisk jäst, kolsyrenivån är ganska låg och det är bara ett plus, älskar belgisk öl men tycker ibland att belgiska öl har lite för mycket kolsyra. Dessa tappar då mjukheten på grund av kolsyrenivån. Jag har iofs alltid tyckt om öl med mindre kolsyra. Men om ni gillar denna typ av öl måste ni testa ”Drakbergets Dubbel”.  Mycket Gott!!

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Vi har ju egentligen gårdsförsäljning i Sverige, det som vi inte får är att sälja öl som är starkare en 3,5% Detta är förstås tråkigt, men det gäller också att tänka till i denna fråga när man gapar efter att få sälja starkare direkt ifrån bryggeriet. Vi har på Systembolaget ”gratis” arbetskraft, som packar upp ölet, som är utbildade och pratar om öl och andra alkoholhaltiga drycker, vad som passar till olika mat osv. Det som är absolut viktigast för vårt bryggeri är att om gårdsförsäljning blir tillåtet oavsett hur starkt öl vi som bryggeri vill sälja, är att Systembolaget finns kvar på ungefär samma sätt som idag. Men till frågan, nej jag tror inte detta kommer att genomföras på kort sikt! På lång sikt, kanske men då får man nog släppa på monopolet helt och hållet, eller behålla Systembolaget, detta för att iaf vi skall kunna överleva?

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Denna gång väljer jag medmänniskor som lever, det blir nog en trevligare middag med levande personer på bjudningen. Men de personer jag bjuder har nog mer en koppling till annat än till öl, även om vi självklart bara dricker öl till maten. Min första tanke blev Blixa Bargeld (Sångare och kompositör i bandet Einstürzende Neubauten). Detta är ett band jag fastnade tidigt för både musikaliskt och konceptuellt. Har aldrig varit direkt starstruck. Men när det kommer till denna gubbe har han allt varit bra nära. Sedan hade jag faktiskt bjudit Jürgen Klopp (tränare och mental hjälte i Liverpool FC) Fotboll handlar mycket om att ha kul tillsammans, för att sedermera prestera bra på planen och här känns det som om Jürgen är en mästare på få in detta i sina lag han varit tränare för. Sedan är ju självklart Jürgen en sjukt duktig tränare när det kommer till själva fotbollen. Nu håller iofs jag på LFC i fotboll men jag hade även koll på Klopp när han var tränare i Borussia Dortmund. Som tränare i stora föreningar så har man sjukt hög press på sig, men det känns ändå som om att han skrattar 95% av tiden iaf framför kameran. Han måste om han inte går på överdos av lyckopiller bara därför vara en underbart rolig och glad bordskavaljer!  Sist vill jag ha med min fru Erika på middagen (Lite klassisk kanske?) Men med tanke på att bryggeriet tar så mycket av vår tid! Sedan så tar även fyra underbara barn också tar tid av vår tid. Detta ingår självklart i dealen med att skaffa barn men även om tiden med barnen är underbar, så ger detta inte mig och Erika mer tid med varandra. Så Erika vill jag absolut ha med! Om min fru blir sjuk hade jag gärna haft med Dalai Lama.