Bryggeri byter namn i kampen mot rasism

Dixie Beer byter namn på både företag och öl. Foto: Montage.

Uppmärksamheten kring Black Lives Matter leder till allt fler förändringar. Nu väljer Dixie Brewery i New Orleans att byta namn.

Det är en av ägarna, Gayle Benson, som berättar om förändringen.

– Bryggeriet letar efter ett namn för att göra vår hemmaplan starkare, mer sammanhållen och med ett namn som fungerar för framtida generationer, säger hon i ett pressmeddelande.

Ordet Dixie förknippas av allt fler med rasism och nyligen har bland annat kända musikgruppen Dixie Chcks bytt namn till The Chicks.

Dixie Brewery har en lång och ganska brokig historia. Det grundades redan 1907 och hade sin storhetstid på 1950-talet, då man hade 30 procent av ölmarknaden i New Orleans och även skickade mycket öl till närliggande delstater.

Som tuffast var det på 1970-talet. Då släppte bryggeriet ut en dålig batch på marknaden, och det var precis att man kunde ta sig igenom den krisen.

Nästa tuffa period kom 2005 när orkanen Katrina förstörde bryggeriet och man fick börja att kontraktsbrygga sina öl. Så fortsatte det fram till 2017 då Tom Benson och hans fru Gayle köpte bryggeriet, och då kom det in en person med mycket kapital. Tom Benson äger bland annat amerikanska fotbollslaget New Orleans Saints och basketlaget New Orleans Pelicans.

Nu har man sitt eget bryggeri igen och med namnändringen klar hoppas man kanske på ett antal år framöver utan stora förändringar.