Champagneöl nästa trend även i Sverige?

Vlado Marusic och Thord Lindstein är väldigt nöjda med mottagandet av deras champagneöl. Foto: Ronny Karlsson.

Champagneöl har blivit populärt i USA. Nu kommer det till Sverige också och i helgen vann Nacka Bryggeri en öltävling med ett sådant öl.

De torra och friska champagne-ölen har fått fäste i framför allt Kalifornien men som med de flesta ölnyheter sprider det sig snabbt över världen. Först ut med den typen av öl var Social Kitchen & Brewery i San Fransisco och därefter har Cellarmaker, Triple Voodoo, Flatland Brewing och Drakes bryggt liknande öl. Ölet blir en tydlig kontrast till de india pale ales i New England-stil som varit populära det senaste året.

Nu har Nacka Bryggeri gett sig på att brygga två olika champagne-öl. Båda är lageröl.

– Det är lite inspirerat av vad som hänt i USA och folk verkar absolut gilla det, säger Thord Lindstein på bryggeriet.

Ölet skapas med hjälp av ett enzym som äter upp det socker som jästen inte tar hand om. Resultatet blir en väldigt torr och frisk öl. Nacka har gjort två varianter på ölet, en med mexican lager-jäst och en med California lager-jäst.

– De som förväntar sig en helt vanlig öl har reagerat, men många som inte älskar öl i vanliga fall har verkligen gillat det. Det blir en väldigt lättdrucken öl, säger Lindstein.

När så mycket socker försvinner blir det även mindre kolhydrater som konsumeras. Det blir hela 80 procent mindre kolhydrater i champagne-ölet jämfört med annan öl.

I helgen blev det två fina priser för den mexikanska varianten av ölet under Adelsös ölfestival. Där vann man pris både i klassen ”Ljust och vackert” och för festivalens bästa öl.

– Vi ska absolut fortsätta med att göra de här ölen, de har varit en framgång så här långt. Det blir ett bra komplement till våra övriga öl, säger Lindstein.