Bryggmästarna klara med sin utbildning

Tobias Grönqvist och Michel Ahlin Wigardt tog i fredags sin examen vid bryggmästareutbildningen i Berlin. Foto: Montage.

I ett halvår har de studerat hårt. Men nu är Michel Ahlin Wigardt och Tobias Grönqvist klara och har tagit sin examen vid bryggmästarutbildningen VLB i Berlin.

 

11 januari körde utbildningen i gång och den inledande delen med teori var på distans. Men sedan början av maj har de varit i Berlin för att göra klart utbildningen.

– Jag tycker att man har lärt sig mycket, mitt mål vara att lära mig mer där jag tyckte att jag hade luckor och det har jag gjort, säger Grönqvist.

De säger att utbildningen bitvis har varit utmanande men även de sista tentorna gick bra. För Tobias Grönqvist är utbildningen förstås en bra sak att ha med sig när han nu ska söka jobb på bryggeri.

– Jag vill tillbaka till bryggeribranschen och det spelar inte så stor roll var jag hamnar, säger han.

För Michel Ahlin Wigardt är utbildningen ett sätt att kunna utveckla det arbete han är en del av på Stockholm Brewing. Där satsar man bland annat på spontanjäst öl och frågan är hur om han lärt sig om de bitarna på utbildningen.

– Både ja och nej. Mycket av arbetet med kvalitetssäkring har varit för ljus lager och det har också funnits alternativa satsningar. Mikrobiologin handlar ju mycket om sådant vi gör så indirekt har utbildningen haft koppling till det vi gör, säger han.

Tobias Grönkvist och Michel Ahlin Wigardt under sista dagen på utbildningen i Berlin. (Foto: Privat)

Under fredagen var det avslutning och givetvis firades det med öl. Därefter var det semester för Michel och hemresa för Tobias som gällde.

Utbildningen till bryggmästare kräver en hel del förkunskaper och de studenter som hamnar där har också varit på bryggerier i några år. Den här gången var två av studenterna från Sverige.

– Det finns ett gäng i Sverige som gått utbildningen. Det har varit nyttigt och det fungerade bra även att ha teorin på distans. Så brukar det inte vara, säger Grönkvist.