70 000 burkar med svensk öl ges bort

70 000 burkar med Pistonheads Kustom Lager ges bort till brittiska musikklubbar. Foto: Spendrups.

70 000 burkar med Pistonheads Kustom Lager ska ges bort till mindre klubbar som satsar på livemusik. Totalt ska det ge nästan 3,6 miljoner svenska kronor till musikscenen.

 

Det är förstås inte i Sverige som detta sker, då det skulle vara olagligt. I stället är det i England som den här satsningen göra.

Bakom det hela står Pistonhead Foundation, som stöttar musiker och konstnärer i både Sverige och England.

Pistonhead är ett öl som ligger under varumärket Brutal Brewing och bakom den satsningen står Spendrups. Ölet Kustom Lager bryggs i Grängesberg och exporteras till den brittiska marknaden.

Pistonhead Foundation bildades som en del av projektet med varumärket Pistonhead och målet är att stötta musiker, konstnärer och oberoende platser som ger plats för mindre band och okända konstnärer att synas.

De 70 000 ölen ska säljas på brittiska klubbar och man räknar med att det totalt ger nästan 3,6 miljoner svenska kronor till en bransch som lidit hårt under pandemin.

Många klubbar har stängts för gott och mins like många kämpar för sin överlevnad efter att ha varit stängda under pandemin.

– Pistonhead Foundation är ett led I att hjälpa de här klubbarna tillbaka, och det i sin tur kommer att ge musiker runt om i landet en chans att göra det de gör allra bäst, säger Michael Kill, en av personerna bakom kampanjen, till sajten Beer Today.

Tidigare i år anordnade Pistonhead Foundation en tävling där musiker kunde vinna instrument, och det har även gjorts andra satsningar för att lyfta fram även den musik som inte alltid når de stora scenerna.