Hur mår egentligen största ölföretaget?

Carlos Brito, till vänster, har nu lämnat plats för Michel Doukeris, som har stora utmaningar framför sig som vd för AB InBev. Foto: Pressbild.

Sjunkande försäljning och stora skulder. Hur mår egentligen AB InBev när det nu är dags för en ny vd att försöka skapa vinter i företaget?

 

Michel Doukeris är ny vd för AB InBev som är världens största ölföretag. Man kontrollerar ungefär en tredjedel av världens totala ölproduktion, men Doukeris kommer inte direkt till dukat bord.

Framför allt innehåller ekvationen för framtiden fem stora utmaningar.

– Efter flera stora uppköp har AB InBev i dag lån och skulder på 83 miljarder dollar.

– De stora skulderna gör att det inte är aktuellt med nya uppköp för att ytterligare stärka sin position.

– Tidigare vd:n Carlos Brito sägs ha varit nästan hänsynslös i sina krav på besparingar, så organisationen är svår att göra mer effektiv.

– Försäljningen dalar för företagets storsäljare som Budweiser och Bud Light.

– Nya märken som Truly och White Claw har lyckats bättre när det gäller att locka konsumenter till nya populära drycken hard seltzer.

Michel Doukeris kommer från de egna leden och det tolkas av experter som att man inte ska förvänta sig några stora förändringar på företaget. Men helt klart måste något göras, då aktievärdet har sjunkit och ägarnas krav på avkastning blir allt större.

Bedömare menar att hösten blir otroligt viktig för AB InBev. Då ska Michel Doukeris visa att företaget kan växa snabbt när restriktioner försvinner och öl säljs på ett mer vanligt sätt. Men utmaningarna är många och frågan är vad som krävs för att aktieägarna ska bli lugnare än de är idag.