Bryggeriets handsprit hjälper i coronatider

Brygghus 19 satsar på handsprit i corona-tider. Foto: Pixabay.

Handsprit sätts i fokus för Brygghus 19 under corona-krisen. Flera bryggerier har bidragit med överbliven öl för att produktionen ska kunna hållas i gång.

 

Att satsa på odrickbar sprit när man köpt en ny destilleringsmaskin kan tyckas konstigt. Men precis så är det för Brygghus 19 i dagsläget. Man har nämligen fullt fokus på att göra handsprit i den nyinköpta maskinen.

– Vi kunde börja att använda den i förra veckan och har gjort fyra batcher, säger Dan-Magnus Svensson.

Efterfrågan på handsprit är riktigt stor och bland annat är de lokala apoteken kunder. Handspriten tillverkas av etanol, aceton, väteperoxid, glycerol och metyletylketon och den produktionen lär fortsätta så länge det finns intressenter.

– Det är en enorm efterfrågan just nu. Vi har en hög tillverkningskostnad jämfört med de stora företagen. Vi försöker hålla ner priserna men ändå ha täckning för våra kostnader, säger Svensson.

Handspriten tillverkas med hjälp av överbliven öl och där har andra bryggerier ställt upp. Skelderwiken, Dugges, Göteborgs Nya bryggeri och Electric Nurse är några av bryggerierna som skickat öl till Karlshamn.

– Man får göra sitt för att hjälpa till och jag hade en del överbliven öl i en plasttank. Jag kan inte bara hälla ut det och det här blev en bra lösning, säger Peter Robertsson på Electric Nurse.

Det hela underlättades också av att logistikföretaget Logic Consulting stod för frakten av ölen.