Så mår svenska barer mitt i corona-krisen

Bildspel

Bild 1 av 4

Victor Bernklev ensam i baren. Corona-virusets härjningar har tagit bort två tredjedelar av intäkterna och gästerna är få, men Brewers Beer Bar hoppas på att överleva krisen.

Hur jobbigt är det för svenska barer mitt i corona-krisen? Vi tillbringade en tisdag på Brewers Beer Bar i Göteborg för att ta pulsen på en bransch i kris.

 

Det är nya tider för barer och restauranger i Sverige. Nya tider och sämre tider. Men än så länge kämpar de flesta vidare trots lägre intäkter. Brewers Beer Bar har två barer i Göteborg och vårt besök på Magasinsgatan strax efter öppning en tisdag vittnade om att utelivet får stå tillbaka för många svenskar.

– Vi pendlar mellan en tredjedel och hälften av normala intäkter. Oftare bara en tredjedel numera. En kollega sade att veckoförsäljningen nu är ungefär som en bra fredag, och det stämmer ganska bra, säger Pelle Frost, en av grundarna av baren.

Vid 17-tiden är det fyra gäster och jag på plats och det är inga problem att hålla de avstånd som krävs i corona-tider. I baren jobbar Victor Bernklev och han har bara sällskap av en person i köket.

– Det är fruktansvärt att jobba så här, tiden har aldrig gått så långsamt som den gör nu, säger Bernklev.

Han saknar sina kollegor som permitterats, och det är bara på lördagar som det är två personer som jobbar i baren. En normal lördag är det fyra eller fem personer som jobbar bara i baren.

– I lördags öppnade jag vid lunch och sedan kom Pelle vid fem. Dessutom jobbar jag 16 timmar i stället för 40 så det blir en hel del andra rutiner.

Pelle Frost är ändå tacksam för att möjligheten att permittera de anställda har funnits.

– Det är tur att det finns hjälp och jag tror att det kan vara tillräckligt för oss.

Han konstaterar att det tog ett tag att inse konsekvenserna när corona-viruset först kom till Sverige. Under en period var det mesta som vanligt, men sedan har kurvan pekat stadigt nedåt.

– Vi hade ett bra evenemang med Beerbliotek, men dagen efter var det dåligt med folk och sedan har det fortsatt så.

Vid 17.30 är det åtta gäster i baren, några väljer att äta medan några nöjer sig med en öl eller ett glas vin. Victor Bernklev tillbringar mer tid med en iPad än med att servera gäster och så lär det se ut under våren.

Än så länge har man ändå sålt ölen så snabbt att man inte har behövt koppla bort fatöl som blivit för gammal.

– Vi hade ganska mycket öl på lager och har nästan inte köpt in något alls sedan det här startade, säger Pelle Frost.

Han har en ledig dag och lämnar lokalen efter vår intervju. Han ser ändå inte nattsvart på läget.

– Vi hade tur som hade lite pengar sparade. Vi hade tänkt att bygga ett kylrum på Tredje Långgatan till exempel. Men det här gör ont för företaget, vi klarar oss inte hur länge som helst.

Tuffa tider helt klart, men ändå inte helt uppgivet. Någon gång ska väl även den här krisen vara över. Frågan är hur många barer som försvunnit då.