Bryggeriet som fixar en miljon liter per dag

Bildspel

Bild 1 av 7

Richard Bengtsson hälsar välkommen till bryggeriet i Grängesberg.

 

En miljon liter öl per dag. Det fixar man hos Spendrups i Grängesberg när man kör på full kapacitet. Vi hälsade på hos Sveriges största bryggeri.

Det är bryggmästaren Richard Bengtsson som är huvudansvarig för verksamheten där det produceras cirka 200 miljoner liter öl och lika mycket alkoholfria drycker på ett år. När det gäller öl finns en tydlig regel för Bengtsson.

– Det triggar mig med de tyska renhetslagarna, för mig är det riktig öl, säger han.

Bengtsson var först bryggmästare på bryggeriet i Vårby, men när det lades ned och all produktion flyttades till Grängesberg fick han ta hela det ansvaret.

Det är förstås en väl inkörd process när man brygger öl i Grängesberg. När man går på maxkapacitet bryggs det en miljon liter öl på ett dygn. De båda bryggverken på vardera 50 000 liter klarar då av tio bryggningar vardera på 24 timmar.

– Då brygger vi öl dygnet runt hela veckan. Nu när det är lite mer lågsäsong har vi treskift från söndag kväll till fredag kväll, säger Bengtsson.

70 olika öl

Totalt bryggs det över 70 olika ölsorter på bryggeriet under ett år. Det är med andra ord en hel del att hålla reda på med olika recept och processer.

– Vi är ett av få bryggerier i världen som har så många olika öl att brygga på den här storleken. Vi är ett stort bryggeri på en ganska liten marknad och då måste vi ha ett brett sortiment, säger Bengtsson.

Faktiskt är Spendrups världens största producent av ekologiskt öl. Det bryggs cirka 11 miljoner liter sådan öl i Grängesberg och tyska Lammsbräu är tvåa på den listan med cirka 8,5 miljoner liter.

– Då är även humlen och jästen ekologisk i våra öl. Ska man göra något ska man göra det äkta, säger Bengtsson.

Cirka 60 olika humlesorter används det totalt till de 70 olika ölen, men Bengtssons kärlek till tysk öl syns i användandet.

– 99 procent av alla recept har tysk humle för beskan. Men gör man en india pale ale eller American pale ale går det inte att bara använda tysk humle, säger han.

144 jästankar

När ölet är bryggt hamnar det i en av 144 olika jästankar på bryggeriet. De flesta tankarna är på 120 000 liter och har alltså plats för en dubbelbryggning.

De tre bryggmästarna Joachim Fleushaus, Wolfgang Carl och Raimo Liikaama ansvarar för bryggningarna i den dagliga processen och på bryggeriet finns cirka 500 personer anställda. Totalt har företaget Spendrups 1000 anställda.

– Vi har runt tio utbildade bryggmästare på företaget, säger Bengtsson.

När ölet är färdigt väntar förpackning och där handlar det om utrustning som är riktigt snabb. Cirka 60 procent av ölet hamnar på burk, 30 procent på flaska och 10 procent på fat.

Den första burklinan vi passerar under rundturen klarar 45 000 burkar per timma. Och den är den långsammaste.

– Våra snabbaste maskiner klarar 60 000 flaskor per timma och 90 000 burkar per timma, säger Bengtsson.

När den processen är klar ska ölet köras vidare av bryggeriets ”kycklingar”. Det är smeknamnet på de förarlösa truckar som transporterar öl och ser till att det hamnar på rätt plats i lagret i väntan på transport.

Koll på kvalitet

Kvalitetskontrollen är en viktig del på bryggeriet. Varje dag sätter sig en sensorisk panel och smakar på öl från alla batcher. Det görs för att ölen ska hålla en jämn nivå oavsett när den är bryggd.

– Om någon batch skiljer sig lite kan vi blanda från olika batcher för att få bort det, säger Bengtsson.

För att klara av nedläggningen i Vårby har det satsats mellan 1,3 och 1,5 miljarder på bryggeriet i Grängesberg. Det gör att man nu också tar hand om dravet, som görs till pellets som i sin tur eldas och blir energi för bryggeriet.

– Vi investerar hela tiden i nya lösningar och har gjort väldigt mycket det senaste året. Så kommer det säkert att fortsätta, säger Bengtsson.