En alldeles vanlig öldag på Cantillon

Bildspel

Bild 1 av 4

Det var en del del besökare på plats även en vanlig torsdag på Cantillon.

 

En helt vanlig dag på Cantillon. Jodå, det funkade förstås alldeles utmärkt och utbudet av öl var riktigt bra.

 De senaste gångerna när någon av oss på Beernews har varit på Cantillon, så har det varit i samband med något event. Det är riktigt trevligt även då, men under Quintessence i våras till exempel var det riktigt mycket folk.

Nu åkte jag och kollegan André istället dit en helt vanlig dag i december.

Det var förvånansvärt mycket folk på plats redan när vi anlände runt lunch och det tog ett litet tag innan vi fick sittplatser. Som vanligt var det människor från stora delar av världen som var på plats. En del svenskar syntes där, men vi pratade också med Londonbor som gjort resan till Cantillon i 20 år, amerikaner från Kalifornien som gjorde sina första besök, och dessutom ett gäng från Australien som hade fått tips av vänner att de borde besöka Cantillon.

Ganska många av besökarna passade också på att ta rundturen i bryggeriet.

Hur var det då med ölen? Jo, bland bilderna här ovan kan ni se vad det fanns att välja bland och utbudet var imponerande.

Det är riktigt kul att prova Cantillon-ölen på detta sätt, i rätt miljö, och dessutom med så många goda öl på listan.

Första ölet var Magic Lambic, gjort med hallon, blåbär och vanilj. Direkt tänkte vi att den var fantastiskt, men när vi senare provade Lou Pepe Framboise från 2015 så visade det sig att den var klart bättre enligt oss. Öl som Fou Foune och Rose de Gambrinus smakade också riktigt bra

Riktigt kul var det också att prova Cantillon Gueuze från 2004 och Carignan 2017 var mycket bra. Under två besök på två dagar såg vi till att prova alla ölen och vår lista på tre bästa ölen blev faktiskt likadan. Vi låter André förklara varför här:

1. Gueuze 2004
En av mina allra häftigaste upplevelser vad gäller Lambic var när jag i 2015 drack Gueuze 2005, så förväntningarna var stora när vi beställde in denna. Inte fullt lika bra som när jag drack 2005, denna har nog fått några år för mycket i källaren. Enligt Jean är Gueuze som allra bäst när den är 3-4 år, då får man den perfekta balansen mellan de krispiga tonerna och den komplexitet som kommer vid lagring. Gueuze 2004 är en smakbomb och det är rätt häftigt att smaka den bredvid Gueuze 2018 och uppleva vad lagring kan göra med en öl. Kvällens absoluta höjdpunkt.

2. Carignan
Druvor i öl är verkligen en trend jag uppskattar och som ger extra komplexitet. Här blir det en perfekt blandning som resulterar i något helt magiskt gott.

3. Lou Pepe Framboise 2015
En av mina favoriter från Cantillon är deras Rosé de Gambrinus. Lou Pepe Framboise är som att dricka en Gambrinus på steroider. Sjukt mycket hallon som gifter sig perfekt med resten av ölet.