Så blir årets Zwanze från Cantillon

Årets Zwanze-öl är gjort med citrusfrukter. Foto: Cantillon.

Vad sägs om en lambic gjord på citrusfrukter? Så blir nämligen årets Zwanze-öl från Cantillon.

 

Zwanze Day är Cantillons årliga evenemang där man tar fram ett nytt öl och sprider det till barer och restauranger runt om i världen.

Den här gången har Cantillon hämtat insipiration från 70 år tillbaka i tiden. Då gjorde nämligen Paul Cantillon en lambic med apelsiner.

Den gången blev det ingen succé, i stället fick de anställa springa förbi flaskorna i bryggeriet för att inte träffas av flygande korkar.

Den här gången ska man ha bättre kontroll på processen och ölet ska alltså ha premiär 25 september, som är årets Zwanze Day. Ölet ska innehålla flera olika citrusfrukter, men störst fokus blir det på apelsiner.

– Syran från ölen och den fräscha frukten kommer att ge en kontrast till det beska från fruktskalen och det kommer att bli ett väldigt drickvänligt Zwanze-öl, skriver Cantillon på sin Facebooksida.

Namnet på ölet blir Parasol, och det ha ren koppling till en apelsindricka som fanns i Belgien förr i tiden.

Zwanze Day firas den 25 september på ett ganska stort antal pubar och restauranger runt om i världen. De senaste åren har det svenska evenemanget varit på Zum Franziskaner i Stockholm. I augusti presenteras det vilka utvalda barer och restauranger som deltar i år.