Hembryggarna

När pandemin är över startar Robert bryggeri

Bryggeriteknikern Robert Ståhlbrand är redo för att gå från att vara hembryggare till kommersiell bryggare.

Namn: Robert Ståhlbrand

Ort: Borås

Ålder: 40 år

Hembryggare sedan: 2012

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag fick testa en öl som min kompis hade gjort och då blev jag väldigt sugen på att börja med detta. Så jag frågade min svåger om vi skulle göra öl och han nappade på det och vi beställde hem en 30 litersgryta , kylspiral, och alla andra saker man behövde ha och sedan gjorde vi det från grunden.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– Varierar lite från vecka till vecka, men nu den senaste tiden har det inte blivit mycket för vi har byggt om hela bryggrummet med nya väggar, golv, avlopp, el med mera. Men nu är det klart, så nu ska det bryggas i massor igen.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Att ha en bra och jämn temperatur på jäsningen, men det ska bli bättre till hösten då ska vi bygga ett jäsrum.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?

– Svårt att säga, men en IPA som vi gjorde för längesedan va otroligt god. Det skulle blivit en dubbel-IPA men den landade på 11,3 procent. Fast den var sjukt god och väl balanserad utan alkoholsmak, så den var väldigt lättdrucken.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 

– Japp det har jag. Och jag kommer starta, men det får vänta lite för corona kom i vägen. Jag är utbildad bryggeritekniker.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?

– Renlighet, börja enkelt, men våga testa olika smaker, ha roligt.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– En grej som hände för längesedan var när jag hade flaskorna i förrådet. En natt när jag inte var hemma sprängdes ett tiotal flaskor. Frugan var måttligt nöjd och glad.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljust

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk

Flaska eller fat: Fat

Pub eller hemma: Båda

Session eller imperial: Imperial

Surt eller beskt: Båda

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo