Rekordsiffror planar ut för Vinmonopolet

Jens Nordahl på norska Vinmonopolet räknar med tappad försäljning efter ett rekordår i pandemitider. Foto: Montage/Pressbilder.

Vissa butiker mer än fördubblade sin försäljning. Men nu börjar det norska Vinmonopolets säljsiffror att plana ut. Allt fler norrmän tros nämligen köpa in sin alkohol i Sverige igen.

Under 2020 satte både Systembolaget i Sverige och Vinmonopolet i Norge nya försäljningsrekord. För Systembolaget hade det stor betydelse att gränshandeln i Danmark och Tyskland i princip försvann när restriktionerna var som hårdast.

Samtidigt tappade Systembolaget omsättning i butiker nära den norska gränsen. I Värmland sjönk till exempel försäljning med över 20 procent under 2020.

De inköpen har norrmännen i stället gjort hos Vinmonopolet. Den totala alkoholförsäljningen ökade med 40 procent hos Vinmonopolet i fjol, och inte helt oväntat var ökningen störst i butiker nära den svenska gränsen.

– Kongsvinger, Halden, Sarpsborg och Fredrikstad, alla kommuner nära Sverige, ökade försäljningen med mer än 100 procent, men detta är också städer som hade en låg omsättning innan pandemin, säger Vinmonopolets kommunikationschef Jens Nordahl på den egna hemsidan.

Under 2021 har den stora försäljningen fortsatt, men också allt mer planat ut.

Under januari och februari var säljökningen 37 procent jämfört med året innan. Under mars och april landade man på 15 procents ökning och i maj och juni var den bara tre procent.

Nu börjar allt fler norrmän söka sig till Sverige, dels för semester men också för att köpa billigare alkohol.

– I ljuset av den utvecklingen kan vi förvänta oss en försiktig nedgång för Vinmonopolet de kommande månaderna, men det kommer att se väldigt olika ut i olika butiker, säger Nordahl.

Under 2019 kom sex procent av Systembolagets omsättning från norska kunder. Det handlar då om 2,2 miljarder svenska kronor. Det är pengar som försvann under pandemin, men som troligen är på väg tillbaka nu.

Samtidigt lär Systembolaget tappa i försäljning i till exempel Skåne, där det är nära till den danska och tyska gränsen.