Lokal förankring viktig för nytt bryggeri

Niklas Lund, Henrik Johansson, Henrik Petré och Lars Nordin på Västernorrlandsbryggeriet. Foto: Privat

Snart släpper Västernorrlandsbryggeriet sina första öl. Och som namnet antyder är det ett bryggeri som sätter den lokala anknytningen högt.

Bakom det nya bryggeriet står fyra killar som på ett ganska slumpmässigt sätt blivit bryggeriägare. Niklas Lund är hembryggare sen länge och han skulle bara hjälpa Lars Nordin in på samma bana. Men när den ambitiöse och händige Nordin blev så intresserad att han byggde ett eget bryggverk och trycktank väcktes snart idén om ett eget bryggeri hos dem.

– Men jag har pratat med en del som startat bryggeri om hur hobbykänslan försvinner och att det blir mer som ett arbete. Vi ville bibehålla hobbykänslan så jag frågade med min granne Henrik Johansson och han hoppade på direkt. Sen drog Lars Nordin med sig sin kompis Henrik Petré, säger Niklas Lund.

Lokal är fixad i en lada och nu väntar de på godkännande från Skatteverket. Under tiden finslipar de recepten.

– Målet är att komma ut med två produkter till hösten. En tjeckisk pilsner och en APA är de öl som vi lanserar först. Vår APA är från ett recept som jag hållit på att utveckla i sju åtta år, berättar Niklas.

Den lokala förankringen syns inte bara i bryggeriets namn och adress i Härnösand. Även etiketterna kommer att visa var man kommer ifrån.

– Vi använder oss av målningar från Erik Björkland, en lokal konstnär, med naturmotiv från Västernorrland. Han tavlor blir en grund för etiketter och på det viset kan vi nischa in oss ännu mer mot Västernorrland.

– Det är en plats vi bor på och som vi verkligen gillar, och det vill vi hylla genom namnet och genom att använda lokala förmågor.

Och den marknad killarna i Västernorrlandsbryggeriet primärt riktar in sig på är förstås också Västernorrland.

– Vi ser att det fortfarande finns utrymme för lokalt och närproducerat och vi kan fylla det utrymmet, säger Niklas Lund.

– Främst kommer vi att försöka sälja till pubar och restauranger, men i förlängningen även till Systembolaget och sen även nå fler än i Västernorrland.

Bryggverket som Lars Nordin byggde är på 300 liter, lika stort som den enda trycktanken.

– Vi kommer att försöka brygga efter efterfrågan, blir efterfrågan högre kommer vi att återinvestera för att utöka verksamheten. Det är ganska lätt att expandera i så fall i vår lokal.