Bryggerier satsar på svenska humlen

Bildspel

Bild 1 av 5

Pontus Henningsson och Ola Ljungkrona plockade humle för kommande bryggning hos Wet Whistle.

Direkt från planta till öl. I helgen var det skördedags av humle i Mölnlycke för Wet Whistle och Electric Nurse.

Svensk humle blir allt mer populärt och såväl odlarna som de intresserade bryggerierna blir fler. I helgen var det dags för två bryggerier att skörda humle för sina öl.

Wet Whistle torkade sin humle medan Electric Nurse bryggde direkt på de färska kottarna.

– Electric Nurse skördade humlesorten Korsta och Wet Whistle skördade Hulla Norrgård. Det här är nog det bästa med att ha humleplantor, den gemenskap som blir när det ska skördas, säger Carolina Råberg på Yxsjöns humleodling i utkanten av Mölnlycke.

Hon är hyfsat nöjd med årets skörd och deras odling har klarat sig undan bladmögel, vilket varit ett problem på många andra odlingar. Samtidigt är plantorna fortfarande unga och Råberg tror det behövs mer tid innan allt blir perfekt.

– Det kommer att bli bättre längre fram, det tar några år för plantorna att bli fullvuxna. Det här blev en bättre skörd än i fjol för oss, säger hon.

Representanter från de båda bryggerierna fanns på plats för att skörda humlen och för Electric Nurse blev det även bryggning på humlen under helgen.  Där blev det riktigt lokalt fokus där jästen dessutom kom från Hisingen.

Till nästa år tror Carolina Råberg på mer humle i skörden och dessutom görs det lite tester med andra humlesorter som på sikt kan få ta mer plats på odlingen.