Bryggeri i Östersund redo att brygga mer

Bildspel

Bild 1 av 4

Love Brande och Jesper Jemtehed ser fram emot att ha mer tid till annat än bryggning.

 

Från 500 liter till 2000 liter. Nu är Östersundsbryggerier AB redo att ta nästa steg i utvecklingen. Dessutom väntar fler satsningar på sikt.

Östersundsbryggerier hette tidigare Jemtehed & Brande, men har alltså nu bytt namn.

– Företaget hettet Jemtehed & Brande tidigare men i och med att Fredrik Ståhl, vår bryggare, blev delägare så bytte vi namn på företaget till Östersundsbryggerier AB. Så nu är Jemtehed & Brande blott ett varumärke, och så även Östersunds Nya Ångbryggeri, förklarar Jesper Jemtehead.

Han startade bryggeriet tillsammans med Love Brande och nu har man tagit ett stort steg i utvecklingen. Bryggverket som köpts in är på 2000 liter, och det ska jämföras med det tidigare bryggverket som var hemmabyggt och på 500 liter.

– Vi fick dubbelbrygga hela tiden förut. Det kändes som 2000 liter var nästa steg och vi har även nya tankar, säger Jemtehed.

Målet är förstås att växa och sälja mer öl på marknaden. Nu är förutsättningarna klart bättre för att lyckas med det.

– Vi bryggde 22 000 liter öl i fjol och nu har vi bryggt en tredjedel av det på fyra dagar. Det blir mer luft i verksamheten nu och vi får tid även för annat.

Ambitionen är däremot inte att växa sig alltför stora. Målet är att få verksamheten att gå runt.

– Vi vill växa lite smått, vi måste växa för att klara oss. Men nu har vi ett bättre bryggverk som kommer att ge bättre öl, och det blir mer tid över till att jobba med försäljning, säger Jemtehed.

Bryggeriet ligger nu i Brunflo, cirka 1,5 mil från Östersund. Nästa steg blir också en satsning inne i Östersund, där man vill skapa en bryggeripub.

– Vi har pratat om det där ganska länge, jag hoppas vi ska kunna komma i gång med det också snart. Vi har ett bryggverk på 200 liter och ska ha ett samarete med en lokal restaurang.