Jesper imponeras av ett bryggeri i närheten

Sommar 2021

Jesper Jemtehed svarar på våra frågor. Foto: Ronny Karlsson.

Jesper Jemtehed hyllar ett bryggeri i sina hemtrakter och har en öl- och matkombination som han älskar. Det och mer berättar han om i vår sommarserie.

 

Jemtehed är en av grundarna till Jemtehed & Brande samt Östersunds Ångbryggeri och här är alla hans svar.

 

1. Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under året? Motivera.

– Grabbarna uppe i Åre. Och de får representera en väldigt stor del av näringen egentligen, alla de bryggerier som fokuserat väldigt mycket mot krog, och kanske inte så mycket mot Systembolaget. Alla de bryggerier som värnar om sina lokala restauranger. Men jag blev väldigt imponerad över hur Åre BryggCompagni har lyckats ställa om, från ett extremt fokus på restauranger lokalt i Åre, som alla stängde under i princip en dag. Och bryggeriet tappade hela sin omsättning över en natt kändes det som. Men hur de lyckats vända skutan och fokusera på andra försäljningskanaler, krigat, överlevt.

2. Tror du att svenskarna kommer att gå på krogen igen i samma utsträckning som före pandemin när restriktionerna är borta? Hur kommer kroglivet att se ut?

– Jag hoppas väl att kroglivet kommer att återgå till som det var innan pandemin kom. På nåt sätt tror jag inte det. Det känns som om folk, in i själen har ändrat sitt beteende, gällande närkontakt med andra människor. Och det kommer nog ta tid att komma tillbaka till. Samtidigt så ser det ut som om folk verkligen längtar efter att gå ut igen. Så, det blir nog bra det här. Jag hoppas att lokala krogar, och folk generellt har fått sig en riktig funderare, och de verkligen förstår vad viktigt det lokala nätverket är. Att alla i kedjan behövs för att vi ska kunna leva här uppe i glesbygden.

3. Vad ska bli eller har varit det bästa med sommaren 2021?

– Det bästa med sommaren 2021 är att vi lyckats följa upp årets tidigare offertvinster på TSV (Systembolagets tillfälligt sortiment volym), en dunkel (Östersunds Nya Ångbryggeri), och en APA (även den från Östersunds Nya Ångbryggeri) med en härlig somrig veteöl som finns på TSV under sommaren. En fin känsla att våra lite mer klassiska öler uppskattas så väldigt. Värmer nåt otroligt i hjärtat.

4. Vilka tre öl skulle du ta med dig till en öde ö?

– Ah… svår fråga. Då förutsätter jag att det är obegränsad mängd och med andra ord tre öl jag aldrig kommer ledsna på. Den första får nog ändå bli vår klassiska pilsner från Östersunds Nya Ångbryggeri. Lagom i alkoholstyrka så man kan dricka dyngmånga om man känner för det, plus att den i mitt tycke har en perfekt kombination av beska och en liten skön maltighet. Lätt och jävligt fräsch. Som öl nummer två får det nog bli nåt från Schlenkerla, och då främst deras Helles. En fantastisk ljus lager som med den där lilla rökigheten gör den helt magisk. Som sista bira, får det bli en med lite tryck i. För att bryta av alla härliga dagar med ljusa lageröl. Sätter St Bernardus Abt 12 som libero i det här gänget. Trygg och stabil. En av världens absolut bästa biror. Med den här laguppställningen så blir varje dag en fröjd på den där öde ön.

5. Vilken är din favoritkombination när det gäller mat och öl?

– Oj, vart ska man börja…. Skulle jag vara tvungen att välja så skulle det bli en av mina paradrätter tror jag. Fläsklägg från grannens gris som man gör Schweinshaxe av. Långkör i ugn och öser med Het Ankers Cuvee van de Keizer, den blå. Red en sås på skyn och så tar man resten av flaskan i glaset till. Kör rotmos, surkål och en schysst senap till. Enkelt, men så jävla gott.