Bryggartävling med dagsfärsk humle

Peter Robertson och Carolina Råberg under fjolårets skörd. I år hoppas man på hjälp från hembryggare som får med sig egen humle hem. Foto: Ronny Karlsson.

Hembryggartävling med dagsfärsk humle. Det lockar Gothia Hembryggarförening med vid sin nästa tävling.

 

Det är via ett samarbete med bryggerierna Wet Whistle och Electric Nurse samt Yxsjöns Humleodling utanför Göteborg som det skapats en tävling.

– Det var bryggerierna som kom med frågan till oss. De ville göra något mer av det här och jag byggde vidare på det, säger Simon Svensson från Gothia Hembryggarförening.

Under flera år har de både bryggerierna skördat humle på odlingen och sedan bryggt öl på den färska humlen. Nu ska de hembryggare som hjälper till med skörden få samma möjlighet.

– De som kommer och hjälper till får humle till en bryggning. Det blir spännande att se vilka hembrygder det blir på så kallad wet hop, säger Svensson.

Han har svårt att uppskatta hur många hembryggare som kommer för att skörda humle och som sedan vill brygga öl på humlen. Planen är att alla deltagare ska brygga ett öl med tydligt humlefokus.

15 eller 22 augusti sker skörden och hembryggartävlingen avgörs sedan i slutet av september. Meningen är att deltagarna ska brygga så snabbt som möjligt på den nyskördade humlen.

– Det känns mer och mer spännande med svensk humle och Spikes öl till GBG Beer Week i år var bryggt med bara svensk humle och det var förträffligt, säger Svensson.