Brekeriet har 35 000 liter öl på ekfat

Brekeriet har gått in i en ny spännande fas. På kort tid har 35 000 liter öl lagts på bourbon- och vinfat i den nya avskilda delen av bryggeriet.

Beernews berättade i våras om Brekeriets satsning på att slå samman sina två anläggningar till en. Bryggningen av öl med brett fortsätter som vanligt, men i den nya avskilda lokalen finns det nu ett stort antal fat med levande bakteriekulturer.
– Vi fick de nya faten för cirka tre veckor sedan. Det här är inte så vanligt i Sverige men vi vill nischa in oss och bli riktigt bra på det här, säger André Ek.
Ett ekfat på 6000 liter och sex stycken på vardera 3200 liter har köpts in för satsningen. Dessutom finns ett 30-tal fat på vardera 200 liter.
På kort tid har det bryggts cirka 35 000 liter öl som nu ligger på de olika faten.
– Vi har bryggt väldigt mycket och har fått planera ganska mycket för att få i hop det, säger André Ek.

Brekeriet har numera riktigt stora ekfat i bryggeriet.

Ölen ska nu ligga på de olika faten i fyra till sex månader. Därefter ska de vara redo att buteljeras och komma ut på marknaden.
– Vi räknar med att tömma de första faten i november, och då ska vi ha en flaskningsutrustning i det nya rummet. Då får vi också brygga nytt för att fylla faten igen. På sikt med olika lagringstider ska det bli ett jämnare flöde, säger André Ek.
All vört bryggs på samma ställe, men det som ska på ekfat pumpas in i den nya lokalen. Ingen kontakt mellan de båda lokalerna får finnas.
– Det är jag som jobbat mest med faten och jag får duscha varje gång jag har varit därinne, säger André Ek.
På sikt hoppas han på att utöka mängden fat och redan i år kommer produktionen att öka ganska rejält. I fjol tillverkades det 110 000 liter öl på Landskronabryggeriet.
– Vi har bryggt cirka 100 000 redan i år. Jag skulle tro att vi landar mellan 180 000 och 200 000 liter.