Brekeriet expanderar och slår samman

Nya tankar ske ge Brekeriet mer kapacitet i bryggeriet. Samtidigt byggs hela lokalen om och nästa år ska all verksamhet vara samlad på en plats igen.

– Det är mycket att tänka på när vi ska brygga öl med bakterier och öl med brett på samma ställe, säger Andre Ek.

Brekeriets resa började med ett bryggeri i Djurslöv i Staffanstorps kommun. Nästa steg var att flytta bryggeriet till Landskrona. Då blev hanteringen av deras öl med bakterier kvar i Djurslöv. Men nu har arbetet med att flytta hela verksamheten till Landskrona börjat.

– Vi har 1300 kvadratmeter i Landskrona, och 200 kvadratmeter ska nu göras i ordning för att vara helt avskilt så att vi kan brygga våra öl med bakterier där, säger Andre Ek.

Efter flytten till Landskrona har all öl bryggts där. Sedan har ölen med bakterier fraktats de 4-5 milen till Djurslöv för att jäsa där.

Nu ska allt ske i samma byggnad.

– Fast det hålls helt avskilt från varandra. Vi kommer att behöva duscha innan vi går från bakteriedelen till brettdelen, och det blir två helt olika tapp-linor, säger Ek.

Även om en hel del procedurer fortfarande krävs, så blir sammanslagningen en viktigt steg för bröderna Ek.

– Allt blir ändå lättare med allt på samma plats. Vi börjar med detta redan nu så vi får tid på oss att köra in detta ordentligt. Vårt hyreskontrakt i Djurslöv går ut nästa sommar.

Brekeriets populäraste öl med bakterier är Cassis, och när det gäller brettöl är det Saison, Brillant och Rhuboise som säljer bäst.

I dagsläget bryggs cirka 2000 liter öl med bakterier varje månad, och öl med brett bryggs det 8000 liter av varje månad.

Runt årsskiftet ska kapaciteten öka rejält. Två nya 5000-literstankar gör att det går att brygga oftare framöver.

– Vi vill också utöka vårt fatlagringsprogram på sikt, berättar Andre Ek.