Bensinmack blev bryggeri i Leksand

Bildspel

Bild 1 av 4

Ture Eriksson lade ner åtskilliga timmar på att renovera den nedlagda bensinmacken.


 

Den gamla bensinmacken i Leksand hade stått tom sedan 1970-talet. Men efter hårt jobb har den förvandlats till bryggeri för The Beer Factory.

Det var 2013 som trion Ture Eriksson, Patrik Skoglund och Göran Wallander startade bryggeriet i en källare i Leksand. Då bryggdes det på ett bryggverk på 50 liter.

Av den trion är det bara Ture Eriksson som är kvar och i dag finns istället Dennis Wallbom och Nina Tallberg med i företaget.

När det var dags att expandera pratade man först om att göra en bryggeripub. Men sedan kom de att tänka på den gamla bensinmacken som knappt hade använts på cirka 40 år.

– Jag hade gått förbi här många gånger och macken var lite av en skamfläck för Leksand. Men vi blev nyfikna, berättar Ture Eriksson.

När man hade bestämt sig och alla avtal var klara väntade renovering. En hel del renovering.

– Det var mycket jobb. Det tog ett halvår och det är inget jag vill göra om igen, säger Eriksson.

I princip allt på insidan av den gamla bensinmacken har renoverats, men i augusti 2014 var det möjligt att flytta in. Då hade man också skaffat sig en bryggverk på 500 liter.

– Vi kör dubbelbatcher och har fem stycken tankar på 1000 liter vardera, berättar Eriksson.

I dagsläget ligger produktionen på cirka 30 000 liter på ett år. Produktionstaket på nuvarande utrustning ligger på cirka 45 000 liter.

Fokus ligger åt den amerikanska hållet, även om man vill göra öl som passar för många.

– Vi brygger öl som vi själva tycker om och vi har sneglat mot USA. Men vi vill brygga välbalanserade öl med hög kvalitet, och som gärna passar till mat, säger Eriksson.

Bryggeriet har en stark lokal prägel och det är också på hemmaplan som försäljningen går bäst.

– Det finns en stark patriotism här. Vi vill bli stora lokalt i första hand, sedan får vi titta på andra orter, säger Eriksson.

I dagsläget finns inga direkta expansionsplaner. Målet den närmaste tiden är att producera öl och bygga upp en stabil ekonomi.

– Men på längre sikt kan det kanske hända något. Allt hänger på vilka lokaler vi kan få tag på, säger Dennis Wallbom.