”Ser Spendrups som hantverksbryggeri”

Bildspel

Bild 1 av 4

På ett år brygger Spendrups cirka 190 miljoner liter öl.

 

Han ansvarar för produktionen av 190 miljoner öl per år. Dessutom är han inblandad i cirka 120 testbatcher. Beernews har träffat Richard Bengtsson, Sveriges mäktigaste bryggmästare.

Bryggmästare är en titel som kanske använts lite slarvigt i Sverige. Det finns inga utbildningar i Sverige för att nå den titeln och det är få som verkligen är bryggmästare. Richard Bengtsson, chefsbryggmästare på Spendrups, är en av dom.
– Min privata åsikt är att man inte ska kalla sig för något man inte är. Det går inte att kalla sig ingenjör om man inte utbildat sig till det, säger han.
Utbildning har onekligen Richard Bengtsson. Han gick ut som bryggmästare på högt ansedda VLB i Berlin år 2000, och stannade sedan kvar på skolan fram till 2005.
– Det var roliga år, men jag fick hemlängtan och det var dags att söka sig vidare, säger han.

Han hamnade då på Spendrups där han var bryggmästare på bryggeriet i Vårby utanför Stockholm.

När det sedan stängdes 2013 blev Bengtsson ansvarig för all ölproduktion.
– I dag har jag ett övergripande teknologiskt ansvar för vår produktion, samt ett receptägarskap för alla våra recept. Både nya och gamla, det görs korrigeringar i många recept beroende på vilka råvaror vi har.

Hantverksöl

Vi återkommer till det här med titeln bryggmästare. Richard Bengtsson säger att det handlar om mer än bara utbildning för att vara en bra bryggmästare. Han är också tydlig med att han tycker att all öl är hantverksöl.
– Det handlar om en kärlek till det hantverk man utför. Det räcker inte med att vara utbildad, det måste finnas en personlig passion också. Det handlar inte om storlek på bryggverket utan om kärlek till ölen. Det är samma tankesätt oavsett volym.

Volym har onekligen Spendrups. I Grängesberg finns två bryggverk på vardera 50 000 liter. Under sommarmånaderna går bryggningen på maxfart och då produceras så mycket som en miljon liter om dagen.

Under sina år på Spendrups har Richard Bengtsson sett en enorm utveckling av svenska bryggerier. Det är något han verkligen välkomnar.
– Det popularitet som finns och de samtal som förs om öl är enbart positivt. Det finns många duktiga svenska bryggerier, säger han.
Utvecklingen har förstås också påverkat Spendrups.
– Även om man är störst och har många bra produkter så gäller det att vara på tårna. Ägarfamiljen har också ett talesätt som säger att stillestånd är det samma som tillbakagång.

Ett växthus

Spendrups jobbar med olika sätt för att vara en del av utvecklingen. Bland annat importeras numera öl från bryggerier som Firestone Walker, Fourpure och Crate. Men man driver också mindre varumärken som Gotlands Bryggeri och Brutal Brewing. Gotland lever lite mer sitt eget liv, men när det gäller Brutal Brewing är Richard Bengtsson inblandad i allra högsta grad.
– Tanken är att Brutal Brewing ska vara som ett växthus för oss, där allt ska vara möjligt.
Mycket av utvecklingen sker på bottenvåningen i Spendrups huvudkontor i Vårby. Där finns ett bryggverk på 250 liter och där skapas nya produkter samtidigt som gamla recept kan få en uppfräschning.
– Vi gör cirka 120 testbatcher här varje år. Många av recepten till ölen kommer till hemma i soffan, berättar Bengtsson.

Krävs skicklighet

De öl som han blir nöjd med hamnar ofta i Brutal Brewings portfölj. Där kan det handla om allt från mindre batcher till bryggning i full skala i Grängesberg. Då ska recepten skalas upp från 250 liter till 50 000 liter.
– Det är en utmaning som kräver skicklighet, säger Bengtsson.
Hållbarhet och miljötänk är en viktig fråga för Spendrups. Det har investerats stora pengar i att få ett mer miljövänligt bryggeri i Grängesberg.
– Hållbarhet är ett ledord i vår företagskultur, det ska alla jobba med. Det kan handla om val av råvaror eller energisnål produktion.
Han berättar att det i dag används 3,1 liter vatten för varje liter färdig öl, och det är lågt jämfört med många andra.

Tysk inspiration

Det är med tanke på Richard Bengtssons bakgrund inte så konstigt att mycket av inspirationen i Spendrups öl kommer från Tyskland. På en vägg i experimentbryggeriet står det reinheitsgebot med stora bokstäver och det vill man leva upp till.
Många ser Spendrups som ett riktigt stort bryggeri och med svenska mått är det givetvis sant. Men Richard Bengtsson jämför hellre internationellt.
– Jag ser oss som ett stort hantverksbryggeri. Vi producerar ungefär lika mycket öl som till exempel Lagunitas och i USA skulle vi vara craft beer.
Vi närmar oss slutet av intervjun och kommer in på omvärldens syn på olika bryggerier. Att vara störst innebär inte att man också bedöms vara bäst av alla. Framför allt inte av de lite nördigare bedömarna.
– Det kan kännas lite otacksamt ibland. I vissa tester tror jag att varumärket spelar en större roll än själva innehållet. Jag tar gärna till mig av konstruktiv kritik, men i bland kan det bli lite orättvisa bedömningar för att vi är stora.