Moldaviskt besök på bryggeri i Dalarna

Även i Moldavien börjar det hända grejer på ölscenen. Den här veckan är till exempel Kirill Zmurciuk i Dalarna för att brygga öl.

Moldavien är kanske inte det första landet du tänker på när det gäller öl. Men det lilla landet som ligger inklämt mellan Rumänien och Ukraina börjar att få en ny ölkultur.

– Vi är nog 10-15 år bakom Sverige, och Moldavien är egentligen ett vinland. Men det börjar att hända saker, säger Zmurciuk.

Han driver fantombryggeriet Sunstone Alehouse och den här veckan är han i Dalarna, inbjuden av Erik Sahlin på Sahlins Brygghus.

– Vi har haft kontakt via internet, och sedan bjöd han in mig så att vi skulle kunna hitta på något tillsammans.

Under veckan ska det bland annat bryggas en öl ihop. Planen är en strong ale med hjorton.

– Vi vill använda något speciellt som finns lokalt. Jag vill också att ölen ska gå att lagra, säger Zmurciuk.

Han brygger oftast sina öl på två olika bryggerier, ett i Rumänien och ett i Ukranina. Han säger att utvecklingen kommit lite längre i Rumänien jämfört med Moldavien.

På frågan om han i framtiden vill starta ett eget bryggeri i Moldavien, svarar han att han både vill och inte vill.

– Det vore bra att ha kontroll på sitt eget bryggeri. Men samtidigt får jag komma ut och rbygga i andra länder när jag jobbar som jag gör i dag.

Veckan i Dalarna avslutas med en bryggarmiddag, där representanter från Mjelga Hantverkbryggeri, Villvovägen, Ryentorp, Äppelbo, Beer Factory och Bergslagens Brygghus samlas och får träffa Kirill Zmurciuk.

– Det kommer att bli en rolig vecka, det är kul att vara i Sverige, säger han.