Matbutiken som satsar på folköl

Det började 2013 med en folköl från Beerbliotek. Därefter har det hänt en hel del med ölutbudet hos ICA Åkered. I dag finns runt 85 olika öl på hyllorna.

Det är Filip Edin som ansvarar för inköp av folköl till butiken.

– Jag fick jaga ganska mycket i början, men på senare tid har det blivit allt vanligare att bryggerierna hör av sig till oss eller kommer in i butiken, säger han.

Egentligen var det redan på 90-talet som butiken i västra delarna av Göteborg startade med att jaga folköl. Då var det pappa Per Edin som ringde runt till bryggerier för att få tag på ny folköl.

– Men den satsningen dog ut lite, det blev inte så många bryggerier kvar där ett tag, säger Filip Edin.

Nu är det desto fler bryggerier och intresset för att göra folköl har ökat rejält. Många söker helt enkelt andra vägar än att bara sälja till barer eller Systembolaget.

– Det kommer en hel del nya öl. Många har nog insett att de behöver synas lite överallt, säger Filip Edin.

Han märker att ölintresset har ökat bland kunderna, då allt fler stannar till vid kylarna med folköl. Men även nördarna tar sig gärna till Åkered.

– Vi brukar se en del som står ganska länge vid kylarna. Det har faktiskt hänt att vi haft kunder som köpt folköl för 1500 kronor.

Med 85 öl på hyllorna har Ica-affären blivit som en folkölsbutik inne i en livsmedelsbutik. Med tanke på den ökande mängden folköl som produceras lär antalet öl också växa med tiden. Liksom försäljningen.

– Vi är lite av en sommarbutik eftersom vi ligger ganska nära havet. Då kommer vi att sälja massor, säger Filip Edin.