Thornbridge fick fart på Tures ölintresse

Sommar 2017

Ture Eriksson på The Beer Factory i Leksand hittade sitt första favoritöl på ett brittiskt bryggeri. Det berättar han i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse?

– Mitt ”riktiga” ölintresse väcktes när jag första gången drack en Thornbridge ”Jaipur”, en engelsk ipa som verkligen fick mig att förstå att öl kommer i olika kvaliteter, och att bryggkonsten är ett hantverk.

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?

– På The Beer Factory badar vi inte, har vi mot förmodan ledigt så tar vi en snabb dusch innan vi sätter oss på flyget till Amerika för att cruisa mellan nya spännande craft-beer bryggerier. Skulle vi mot förmodan åka fel och hamna på en strand så har vi med oss en kylväska med KBS och Curmudgeon från Founders, givetvis så tar vi med oss vår egen Leksands Lager också som är våran ”go to” öl när vi ska läska oss ?

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?

– Vi känner att vi har träffat 100% rätt med vår nykomling Leksands Lager. Den är precis helt efter mallen för hur en lager ska vara. Den är traditionell och helt original. Vi är jättestolta över den, det är även den som gör att vi nu slår försäljningsrekord.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?

– Jag måste vara lite patriotisk och säga att Oppigårds gör allting rätt. De har vuxit organiskt i takt med sin marknad. De är verkligen en ledstjärna för hur ett mindre bryggeri ska jobba för att frodas långsiktigt. De har vuxit utan att göra avkall på kvalitet. Riktigt kul att så god öl görs i Dalarna.

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?

– Dessvärre så tror jag att många mindre bryggerier kommer att gå omkull. Bankernas räntor kommer att höjas på sikt vilket gör att overhead-kostnaderna kommer att öka. Vi har sett hur många bryggerier går i fällan att försöka konkurrera med jättarna, typ Spendrups och Carlsberg genom att sänka priserna. Sänkta priser betyder ALLTID sänkt kvalitet, något som vi aldrig kommer att haka på. Jag tror att marknaden kommer att vara fördelad ungefär som den är nu, de stora säljer sina burkar till låga priser, medans ett färre antal mindre bryggerier kommer att sälja de lite mer spännande flaskorna. Jag tror också att svenskar i större utsträckning börjar hitta till SB´s beställningssortiment, där vi kommer att se en ökning av utländsk öl. Främst amerikansk craft beer, men även olika typer av lager/pilsner kommer att öka (inom ramen för ca. 4 år).

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?

– Nu ska du få något riktigt sött och jolmigt. Jag skulle gärna ha en lugn stund med min sambo Nina, utanför bryggeriet (där vi jobbar tillsammans). Jag skulle kunna ta vilken öl som helst med henne, och framförallt prata om vad som helst som inte har med öl att göra. Under 2017 när vi går emot försäljningsrekord så har det blivit mycket öl-snack, och det skulle vara ett så skönt avbräck att få vara ”civil” för en stund.