Orval satte fart på Anders ölintresse

Sommar 2017

Anders Olsson på Eskilstuna Ölkultur fick fart på ölintresset tack vare Orval. Här kan du läsa alla hans svar i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Vad var speciellt med den ölen?
Svar: Den första ölen som fångade mitt intresse var Orval som jag drack på en kursgård i Bryssel hösten 1995. Att öl kan smaka så! Syrligt och fruktigt och lite stallkänsla. Då hände något med mig som fortfarande pågår. Utan Orval hade Ölkultur nog inte funnits!

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
Svar: Jag är vansinnigt förtjust i belgisk tripel, men till stranden får jag ta något snällare, då blir det en belgisk wit, och sedan en tripel när jag kommer upp från stranden.

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
Svar: För mig (och många andra med mig) är Westmalle tripel världens godaste öl, och vi försöker efterlikna den med vår Eskilstuna tripel som vi säljer som årgångsöl, och vår nya årgång 2017 är vi väldigt nöjda med. Frågar jag någon annat i bryggeriet så får jag nog svaret att vår 10-årsjubileumsöl Eskilstuna X, en dubbelmäskad fatlagrad imperial stout på 13% är mästerverket. Varför måste man välja?

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?
Svar: Jag har inte jättebra koll på vad som händer utanför vårt bryggeri. Jag är en surölsfan så svaret blir som tidigare Brekeriet och Tempel.

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
Svar: Svårbedömt. Det kommer att fortsatt startas många nya entusiastbryggerier som drivs mer av känsla och entusiasm än av företagsekonomiska principer. Jag tror också att vi kommer att se att en hel del befintliga bryggerier som lägger ner eftersom de inte fått tillräcklig lönsamhet. Jag tror det kommer att komma fler bryggeripubar, förvånande att vi inte är fler. Stilmässigt tror jag att rena maltiga smaker kommer att komma tillbaka och att IPA-vågen börjar krokna.

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
Svar: Såklart min livskamrat Anna Jerden som stöttar mig i alla lägen och som bidrar väldigt mycket till Eskilstuna Ölkulturs utveckling i det tysta.