New Belgium i affär med Oud Beersel

New Belgium och Oud Beersel köper Magnolia Brewing i San Fransisco. En av planerna är att blanda lambic på amerikansk mark.

Magnolia startades redan 1997 men har de senaste åren haft ekonomiska problem. I november 2015 var företaget bankrutt och man letade efter nya ägare.

Nu är det alltså klart att bryggeriet satsar vidare med nya ägare. New Belgium blir majoritetsägare, och dessutom finns Dick Cantwell och belgiska bryggeriet Oud Beersel med som minoritetsägare.

Cantwell lämnade Esysian när det bryggeriet köptes upp av Anheuser Busch InBev.

Mangnolias båda tap room kommer att fortsätt ha ungefär samma öl som tidigare till en början.

– De två tap roomen ligger i hjärtat av det historiska San Fransisco, ett ställe som jag och Dick kallar för hemma. Magnolia gör fantastiska öl och spelar en viktig roll i området. We ser fram emot möjligheterna att fortsätta den resan, säger Kim Jordan från New Belgium till BizWest.

Den klart mest spännande förändringen på sikt blir att det ska blandas lambic hos Magnolia. För att ett öl ska få kallas lambic måste det vara bryggt i lambic-regionen utanför Bryssel. Tanken är att brygga basölen i Belgien och sedan skeppa den till Kalifornien där den ska blandas med Magnolias öl.

New Belgium är ett av USA:s största craft beer-bryggerier och är sedan några år tillbaka helägt av de anställda. Dick Cantwell startade Elysian 1996 men klev av företaget när det såldes till AB InBev. Han har bland annat varit kvalitetsambassadör för organisationen Brewers Association.