Okej med recept- men serierna stoppar öl

Bildspel

Bild 1 av 3

Anders Olsson med häftet som stoppades av Systembolaget.

Recept tillsammans med öl gick bra. Men när det var med serier också tog det stopp hos Systembolaget. Nu tänker Anders Olsson och Jonas Darnell överklaga beslutet.

Det är Eskilstuna Ölkultur som tagit fram ölet Halbstarke, ett lageröl på 4,5 procent, tillsammans med Jonas Darnell som är mannen bakom Herman Hedning.

Planen var att släppa ölet i Systembolagets beställningssortiment och då skicka med ett litet recepthäfte. Så långt var allt okej, men när det också var med några av Darnells serier i häftet tog det stopp.

Det matchade inte Systembolagets krav på måttfullhet. Beslutet är redan taget för den här gången, men Anders Olsson vill överklaga.

– Vi vill ha en diskussion om detta och har kollat tidigare domar. Nu får vi skippa serierna och bara skicka med recepten, säger Anders Olsson på Eskilstuna Ölkultur.

Systembolaget menar att beslutet inte går att överklaga den här gången, eftersom bryggeriet har funnit sig i beslutet och anpassat sig efter det.

Men det kommer fler chanser.

– Vi kommer med fler produkter tillsammans med Darnell under hösten och då ska vi vara tidigare ute så att vi har tid för att överklaga om serierna stoppas, säger Olsson.

I en video på Youtube kommenterar Olsson och Darnell det inträffade.

– Vi pudlar för stunden men kommer tillbaka som en Yorkshire-terrier, säger Darnell i videon.

Ölet är en lager i tysk stil och recepten som kommer med i lådan när man beställer ölen är anpassade för att passa till just det ölet.

De som vill ha seriehäftet kan vända sig till Jonas Darnell, men då kommer det inte att medfölja några öl.