Färre lokala öl igen när krisen är över

Systembolaget minskar på antalet butiker för små bryggerier när corona-krises är över. Foto: Systembolaget.

Lokala öl säljer som aldrig förr på Systembolaget. Men när corona-krisen är över kommer de tuffare reglerna för antal butiker tillbaka.

Beernews har tidigare berättat om att försäljningen av öl från det lokala och småskaliga sortimentet ökat rejält under våren och nått rekordnivåer.

Det beror bland annat på att möjligheten att beställa de ölen räddades kvar och sedan har även Systembolaget tillåtet efterfrågan att i större utsträckning styra var bryggerierna får sälja sina öl. För många bryggerier har det inneburit att man funnits med sina lokala öl i betydligt fler butiker än vanligt.

Men den servicen lär inte finnas kvar från Systembolaget när corona-krisen är över.

– Det ska vara lokalt och småskaligt, vi har speciella regler för de ölen som är lite snällare än för andra sortiment, säger sortimentchefen Ulf Sjödin på Systembolaget.

Den utveckling som varit för de lokala ölen verkar därför vara tillfällig.

– Det är svårt för oss att tillåta att det blir hur stort som helst, säger Sjödin.

Om man går tillbaka till de gamla reglerna innebär det geografiska begränsningar för var bryggerierna kan sälja sina öl, och maxtaket på tio butiker kommer tillbaka. Det innebär förstås att det blir svårare att nå de siffror som många haft när det gäller försäljning av öl under våren.

– Jag tycker att det känns rimligt att många haft lite extra butiker under våren. Men vi kommer att utvärdera det här sortimentet och ta ett definitivt beslut längre fram, säger Sjödin.