Rune bäst i Sörmland på hembryggning

Rune Ingmans belgiska öl kommer på Systembolaget efter att han vunnit en hembryggartävling. Foto: Privat.

Över 30 öl tävlade, men Rune Ingman var den som hade bryggt bäst. Nu kommer hembryggarens öl på Systembolaget i december.

 

Det är Eskilstuna Ölkultur som för andra året anordnat sörmländskt mästerskap i hembryggning. 18 bryggare tävlade med 31 olika öl och för domarna Anders Olsson, Robin Andersson, Lars Ekström och Rasmus Skoghill fick prova en hel del god öl.

– I fjol var det några höjdare, men i år var det fler öl som var bra. Det var inga bottennapp alls och nivån har höjts rejält, säger Anders Olsson.

Till slut var det Rune Ingman från Eskilstuna som vann tävlingen med en belgisk dubbel som fick mycket beröm av domarna, Tvåa kom Jens Toth, Eskilstuna, med en schwarzbier och på tredje plats kom Henrik Holm från Sköldinge med en amerikanska brown ale.

– De som tävlar ska definiera vilken öltyp det är och sedan dömer vi efter hembryggareföreningens regelverk, säger Olsson.

För Rune Ingman väntar nu en fortsättning. Hans öl ska nämligen bryggas av Eskikstuna Ölkultur och släpps i Systembolagets lokala sortiment i december.