Belgien öppnar barer – men finns det öl?

Belgiska barer får öppna utomhus igen från och med lördag. Foto: Pixabay.

På lördag kan de belgiska barerna och ölkaféerna öppna igen. Men nu gäller det att få fram öl som kan serveras också.

8 maj är det alltså dags för Belgien att låta barer och kaféer att öppna igen. Det handlar då om att ha gäster utomhus och även om det förstås begränsar en del så är det positiva tongångar från restaurangbranschen.

Men det är inte bara att trycka på en knapp och räkna med att det finns öl till alla barer. Ölen ska bryggas också och det tar ofta mellan fyra och sex veckor innan ölet är redo att köras ut till barerna.

– Det är en stor apparat för att få tillbaka allting som vanligt. Men en del barer har lagts ned, varje dag räknas och vi måste kunna öppna igen så snabbt som möjligt, säger Lionel Van Der Haegen på Brasserie de Silly i staden med samma namn.

Hans bryggeri producerar öl på 70 procents fart och är osäker på hur länge det tar innan alla bryggerier har öl att leverera igen.

– Vi försöker att bygga upp ett lager och vi har kallat tillbaka anställda för att sätta i gång med logistiken och förbereda ordrar, ringa kunder och planera leveranserna.

Den belgiska staten har avsatt 1 miljard euro som ska täcka upp för lägre skatt i samband med att barerna startas upp igen och många ser de öppnande barerna som en tydlig symbol för att samhället är på väg att resa sig igen efter ett drygt år med en pandemi som påverkat det mesta.