Bearded Rabbit släpper stödöl för Haket

Kudos Stout säljs till stöd för Haket.

Bearded Rabbit släpper nu en ny stout till stöd för Göteborgskrogen Haket. Men det var inte helt lätt att få den igenom Systembolagets byråkrati.

Det var i slutet av förra året som Fredrik Gustavsson och Therese Mortensen på Bearded Rabbit kom på idén om att brygga en öl till stöd för Haket, där krogen skulle få intäkterna från försäljningen.

– Idén kom upp när det blev ännu hårdare för krogarna i december och vi ville stötta Haket som hjälpte oss på bryggerierna innan vi hann ställa om till mer försäljning på Systembolaget, säger Fredrik.

Fredrik Gustavsson och Therese Mortensen på Bearded Rabbit.

– Vi vill hjälpa dem att få tillbaka lite av de pengar de förlorar när tappar timmar på grund av restriktionerna.

Ölet heter Kudos Stout. Tanken från början var att det skulle heta For the Love of Haket, men där stötte Bearded Rabbit på patrull hos Systembolaget. Man fick inte ha det namnet och inte skriva att man skänker pengar från försäljningen till Haket.

– När det inte är en förening eller hjälporganisation får det inte stå ”skänker”, då är det en säljfrämjande åtgärd som anspelar på folks känslor. Så vi nämnde inte det. Men jag tycker att det är konstigt.

Cattis Ledius på Haket, här när hon deltar i krogprotesterna mot restriktionerna.

Cattis Ledius på Haket är medveten om Bearded Rabbits initiativ och ville enligt Fredrik köpa några fat av ölet. Men det fick hon förstås inte.

– Poängen var ju att stödja Haket och kompensera för deras bortfall, inte att de själva skulle köpa den. Men jag har tänkt lämna några burkar till dem för eget bruk, säger Fredrik.

Priset på Kudos Stout är satt högt. 100 kronor kostar en burk på 33 centiliter på Systembolaget. Nettot, lite över 60 kronor, går till Haket.

– Tanken är att det ska kosta som en öl kostar på krogen, så vi valde 100 kronor som en symbolisk prislapp för timmarna då de inte får sälja öl.

Kudos Stout är enligt Fredrik en hyggligt rostad amerikansk stout med en rejäl giva Simcoe och såväl bitterheten och den mörka färgen ska symbolisera läget för krogarna under pandemin. Drygt 250 liter har bryggts och den släpps idag på tre systembolag i Göteborg.