Efter 30 år – debut på Systembolaget

Fredrik Olsson och Mikael Andersson ser fram emot att ha sitt första öl på Systembolaget. Foto: Privat.

Efter 30 år och två raka SM-segrar är det äntligen dags. Nu har Fredrik Olsson premiär på Systembolaget med sin Mästarpilsner.

 

Fredrik Olsson började sin bryggarbana redan under sin tid på gymnasiet i Finspång där han växte upp. Det var i slutet av 1980-talet och intresset för hembryggning har funnits kvar genom alla år.

Numera bor han i Karlskrona där han brygger tillsammans med Mikael Andersson och de båda har lyckats riktigt bra med sina öl.

Första SM-segern tog han hem i Folkets Val 2001 och det har blivit fler medaljer efter det. Bland annat vann han guld med i princip samma lageröl både 2019 och 2020.

– Vi har bryggt en tysk pilsner som egentligen bara haft olika namn, säger Olsson.

Efter den andra segern hörde Johan Håkansson på Ängöl av sig och frågade om de båda bryggarna ville producera ölet i större skala. Det ville de förstås och i dag, 6 april, släpps ölet lokalt i Kalmar samt i beställningssortimentet.

– Vi pratade efter SM men så kom corona. Till slut fick vi i alla fall ihop våra scheman och vi bryggde ölet 21 december, säger Olsson.

Han är riktigt nöjd med slutresultatet, precis som han var nöjd med ölet de gånger det ansågs vara bäst i Sverige.

– Det blev väldigt likt våra öl även när vi skalade upp det. Vi skruvade upp beskan lite grann bara, det var den enda domarkommentaren från SM-protokollen, säger Olsson.

Trots all erfarenhet och kunskap har Fredrik Olsson aldrig haft något större sug efter att starta sitt eget kommersiella bryggeri.

– Det har egentligen aldrig varit aktuellt. Att brygga öl är en väldigt trevlig hobby och det känns jättekul att kunna krydda det med sådana här saker.

En av anledningarna är att Fredrik Olsson vill brygga det han gillar att dricka, och det är inte alltid det samma som att ölen ska sälja bra.

– Jag gillar mest kvalitetslager och real ale, och är inte så mycket för New England-IPA. Som hembryggare behöver man bara brygga det man verkligen gillar.

Nästan 2000 liter bryggdes det av ölet och nu hoppas man förstås på en bra försäljning.

– Jag hoppas att det finns en och annan hembryggare som vill prova i alla fall, menar Olsson.