Alkoholstoppet blir kvar hela februari

Socialminister Lena Hallengren meddelade på tisdagen att alkoholstoppet från 20.00 fortsätter. Foto: Pressbild.

Alkoholstoppet från 20.00 förlängs. Socialminister Lena Hallengren planerar för att ha kvar den regeln till 28 februari.

Det var i november som regeringen beslutade om alkoholstopp på svenska krogar från 22.00 och sedan julafton är det 20.00 som gäller.

På söndag skulle gällande begränsning till 20.00 ta slut, men regeringen väljer att ännu en gång förlänga de hårda restriktionerna.

På en presskonferens under tisdagen meddelade statsminister Stefan Löfvén (S) att alkoholstoppet förlängs, i första hand med ytterligare en vecka.

– Vi förstår att det här är ett tufft besked för restaurangbranschen, men med hänsyn till smittspridningen är detta ett nödvändigt beslut, sade Löfvén.

Socialminister Lena Hallengren (S) berättade därefter om att utöver den veckan ska man komma med ett förslag där alkoholstoppet blir betydligt längre än så.

– Vår avsikt är att förbudet ska ligga kvar till 28 februari, säger Hallengren.

Därefter ska alkoholförbud gälla från och med 22.00. Hallengren hänvisar till bedömningar som gjorts i samarbete med Folkhälsomyndigheten.

Branschorganisationen Visita och en stor del av landets krögare har krävt att få ha öppet senare, och menar att man inte klarar att driva en verksamhet som måste stänga redan 20.30. Nyligen kom siffror om att 50 000 jobb försvunnit från besöksnäringen mellan december 2019 och december 2020.