Förlängt alkoholstopp sågas av Visita

Visitas VD Jonas Siljhammar sågar regeringens beslut om att förlänga alkoholstoppet. Foto: Pressbild.

Det förlängda alkoholstoppet skadar jobb och företag. Det säger Visita som nu kräver direkt stöd till alla de restauranger som tvingas stänga.

På en presskonferens under torsdagen meddelade regeringen att alkoholstoppet från 20.00 förlängs under hela februari.

Det trots att Vistia menar att Folkhälsomyndigheten flera gånger sagt att smittspridningen på restaurang är nästan obefintlig.

– Det är orimligt att regeringen fortsätter med ett näringsförbud som förstör jobb och företag över hela Sverige när till och med deras egna experter säger att restaurang är en säker miljö, säger Jonas Siljhammar, VD för branschorganisationen Visita.

Sedan alkoholstoppet infördes har besöksnäringens kris fördjupats ytterligare. I december minskade antalet anställda i besöksnäringen med 50 000. Det innebär att mer än var tredje jobb försvann, jämfört med samma månad ett år tidigare. Visita menar att dagens besked från regeringen förvärrar läget ytterligare.

– Regeringen måste omedelbart presentera ett stöd som ersätter de drabbade företagen fullt ut och se till att redan utlovade stöd betalas ut. Det går inte att betala löner med löften utan det krävs pengar på kontot, säger Jonas Siljhammar.